Φόβος και ένταση στο Μπέλφαστ – Η αστυνομία προετοιμάζεται για νέα νύχτα επεισοδίων

Η αστυνομία κατεβάζει απόψε ενισχυμένες δυνάμεις στους δρόμους της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς οι αρχές φοβούνται νέα επεισόδια μετά από δύο συνεχόμενες νύχτες ταραχών. Στο Μπέλφαστ το κλίμα παραμένει βαρύ. Κάτοικοι δηλώνουν ότι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επιχειρήσεις κλείνουν νωρίτερα και αρκετές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει προσωρινά τις κατοικίες τους.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζαβελου 

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο βοηθός αρχηγός της αστυνομίας Ράιαν Χέντερσον ανακοίνωσε ότι αστυνομικοί από τη Μεγάλη Βρετανία θα συνδράμουν τις δυνάμεις της Βόρειας Ιρλανδίας. Όπως είπε, 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 16 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήρες νερού και εκτοξεύθηκαν 20 ειδικά βλήματα για την αντιμετώπιση των ταραχών. «Αυτό που είδαμε δεν έχει καμία σχέση με ειρηνική διαμαρτυρία», τόνισε.

Φόβος και ένταση στο Μπέλφαστ – Η αστυνομία προετοιμάζεται για νέα νύχτα επεισοδίων
(Photo by Henry NICHOLLS / AFP)

Η κυβέρνηση αποδίδει πλέον ανοιχτά ρατσιστικά χαρακτηριστικά στη βία. Ο υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Χίλαρι Μπεν έκανε λόγο για «ρατσιστικό τραμπουκισμό», υποστηρίζοντας ότι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν λόγω της καταγωγής και του χρώματος του δέρματός τους.

Το κλίμα φόβου αποτυπώνεται και σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Σύμφωνα με το συνδικάτο Unison, νοσηλεύτρια διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής καταδιώχθηκε από τέσσερις κουκουλοφόρους μέχρι την είσοδο του νοσοκομείου Ulster. Παράλληλα, ο πάστορας Ανσέλμ Σίμα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του και να βρει καταφύγιο σε σπίτι μέλους της εκκλησίας του. «Δεν είμαστε εξωγήινοι», δήλωσε, καλώντας σε ειρηνική συνύπαρξη.

Οι ταραχές έχουν ήδη επηρεάσει και την οικονομική ζωή της περιοχής. Εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα στο εμπόριο, ενώ πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν νωρίτερα μετά από προειδοποιήσεις για νέα επεισόδια που διακινήθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Σε σοβαρή κατάσταση παραμένει το θύμα της επίθεσης

Στο μεταξύ, το θύμα της επίθεσης με μαχαίρι που πυροδότησε την κρίση εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο 44χρονος άνδρας υπέστη βαριά τραύματα στο πρόσωπο, τον λαιμό και την πλάτη και έχασε το αριστερό του μάτι. Η οικογένειά του έχει ζητήσει να σταματήσουν οι ταραχές και να μη χρησιμοποιείται η υπόθεσή του για την υποκίνηση περαιτέρω βίας.

Η αφετηρία των γεγονότων ήταν η επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Δευτέρας στο βόρειο Μπέλφαστ. Την Τετάρτη εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο 30χρονος Χάντι Αλοντίντ, με καταγωγή από το Σουδάν, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας και προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων, είχε υποβάλει αίτηση ασύλου το 2023 και είχε φτάσει στη Βόρεια Ιρλανδία μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αυστηρότερους μεταναστευτικούς ελέγχους σε λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κυκλώματα διακινητών προωθούν,  μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,  διαδρομές εισόδου στη Βρετανία, μέσω Δουβλίνου και Βόρειας Ιρλανδίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος