Καταγγελίες για χημική επίθεση στη Ντούμα – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς (video)

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία το Σάββατο κατά τη διάρκεια χημικής επίθεσης στη Ντούμα, της τελευταίας περιοχής της ανατολικής Γούτα που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όπως καταγγέλλουν διασώστες και γιατροί. Σύμφωνα με το  Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός βομβάρδισε την πόλη εκ νέου την Κυριακή,  παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ ότι επετεύχθη συμφωνία για εκεχειρία και για επανάληψη των συζητήσεων για την τύχη της Ντούμα.

To video περιέχει σκληρές εικόνες

Η συριακή κυβέρνηση έχει ανακαταλάβει σχεδόν όλη την ανατολική Γούτα από τους αντάρτες στην επιχείρηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και πλέον μόνο η Ντούμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη στήριξη της Ρωσίας, βομβάρδισαν σφοδρά την Παρασκευή το απόγευμα την περιοχή, έπειτα από αρκετές ημέρες ηρεμίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο  ανέφερε το Σάββατο ότι 11 άνθρωποι πέθαναν στη Ντούμα λόγω ασφυξίας που τους προκάλεσε η ρίψη βόμβας από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Κατά την ίδια ΜΚΟ, συνολικά 70 άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα μετά τη ρίψη αυτής της βόμβας.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα ή όχι.

Η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Ένωση (SAMS) από την πλευρά της έκανε λόγο για συνολικά 35 νεκρούς από επιθέσεις με χημικά όπλα στη Ντούμα.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, μία πρώτη βόμβα με χλώριο έπληξε νοσοκομείο στη Ντούμα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ μια δεύτερη βόμβα με «ανάμικτα» χημικά στοιχεία ερρίφθη σε κοντινό κτίριο.

«Ενημερώνουμε τον ΟΗΕ και την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Μπάσελ Τερμανίνι, αντιπρόεδρος της SAMS με έδρα τις ΗΠΑ.

Αξιωματούχος του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ κατήγγειλε ότι από τη χημική επίθεση σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι η Τζάις αλ Ισλάμ κάνει «ψευδείς καταγγελίες» περί χρήσης χημικών όπλων στην πόλη σε μια «απέλπιδα προσπάθεια να εμποδίσει την προέλαση» του στρατού καθώς οι άμυνές της καταρρέουν.

Τη χρήση χημικών όπλων διαψεύδει η Μόσχα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι πληροφορίες είναι ψευδείς και οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Η διάδοση ψευδών ιστοριών για τη χρήση χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών ουσιών από τις (συριακές) κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθεί. Άλλη μία κατασκευασμένη πληροφορία για μια φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα εμφανίστηκε χθες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

«Έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές πρόσφατα για αυτές τις επικίνδυνες προκλήσεις. Ο σκοπός τέτοιων παραπλανητικών συλλογισμών, που στερούνται οποιασδήποτε βάσης, είναι να προστατεύσει τους τρομοκράτες και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει ενδεχόμενη εξωτερική χρήση βίας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες είναι «τρομακτικές» και, αν επιβεβαιωθούν, απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, επικαλούμενη το ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε ότι η Δαμασκός και η Ρωσία που τη στηρίζει θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη φερόμενη αυτή επίθεση και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποτραπούν άμεσα οποιεσδήποτε νέες επιθέσεις».

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος