Φωτοβολταϊκά και αυτόνομα ενεργειακά νοικοκυριά

Οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος ανεβαίνουν στα ύψη. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πλέον μέρος της λύσης ενώ και οι πολίτες μπαίνουν πλέον στο “κόλπο”. Δύο επιτυχημένα παραδείγματα στην Αγγλία από πολίτες που παράγουν τη δική τους ενέργεια τόσο από φωτοβολταϊκά πάνελ όσο και από ανεμογεννήτριες.

Η ενεργειακή κοινότητα Γλασκώβης είναι μια εθελοντική οργάνωση που τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθεί να βοηθήσει κοινότητες να παράγουν τη δική τους ενέργεια και να είναι αυτόνομοι, απαλλαγμένοι από το μεγάλο κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αυτή τη φορά θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ σε ένα σχολείο μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς στη Γλασκώβη. Το σχολείο φιλοξενεί 110 μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ηλικίας από 12 έως 18 ετών.

Η χρηματοδότηση γι’ αυτό το project ήρθε από τους ίδιους τους πολίτες. Η εθελοντική ενεργειακή κοινότητα κατάφερε να μαζέψει 36,000 ευρώ σε μόλις μερικές εβδομάδες από 180 μέλη της ενεργειακής κοινότητας που ζουν και δουλεύουν στη γειτονιά. Είναι μόλις μία από της συνολικά 30 ενεργειακές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η ανεμογεννήτρια βρίσκεται στη Νότια Ουαλία και ανήκει εξ ολοκλήρου σε πολίτες. Κατασκευάστηκε από τα χρήματα που έδωσαν τα 907 μέλη που σήμερα συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας. Η εταιρεία Ripple επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράσουν μερίδιο ενέργειας για την κατασκευή της ανεμογεννήτριας. Ενώ η τιμή της ενέργειας στην αγορά μπορεί να αυξομειώνεται, οι τιμές για όσους έχουν αγοράσει μερίδιο ενέργειας για την ανεμογεννήτρια θα παραμείνουν σταθερές για τα επόμενα 25 χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η ζωή μιας ανεμογεννήτριας.

Η ενέργεια που παράγεται από αυτή δεν είναι δωρεάν. Οι καταναλωτές αγοράζουν ένα μερίδιο και πληρώνουν λειτουργικά έξοδα του αιολικού πάρκου, εισφορές, τους φόρους και το κόστος προμήθειας. Ακόμη όμως κι έτσι, οι ιδιοκτήτες θα δουν τους λογαριασμούς ενέργειας να μειώνονται περίπου κατά 25% . Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες υψηλές τιμές ενέργειας εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία, κάθε ιδιοκτήτης εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί περισσότερα από 350 ευρώ το χρόνο.

Η ανάπτυξη της ανεμογεννήτριας επιχορηγήθηκε με 1,1 εκατομμύρια λίρες και από την κυβέρνηση της Ουαλίας. Τα έσοδα που παράγονται από το τμήμα του αιολικού πάρκου που χρηματοδοτεί θα διοχετευθούν σε πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια.

Ο Γρηγόρης Παπαγιάννης, καθηγητής εργαστηρίου συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΘ μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” για το θέμα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος