Φωτιά στον Έβρο: Μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης το πιο δύσκολο μέτωπο – Συνεχείς ρίψεις από αέρος

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν στην Αλεξανδρούπολη για δεύτερο εικοσιτετράωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ελικόπτερο Erickson πραγματοποιεί ρίψεις μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης, καθώς η φωτιά έχει φθάσει στα 200 μέτρα από την Αμφιτρίτη.

Φωτιά στον Έβρο: Μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης το πιο δύσκολο μέτωπο – Συνεχείς ρίψεις από αέρος

Στις τέσσερις το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του οικισμού Άβαντας, να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ το «112» ήχησε ξανά στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης για να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους, λόγω των καπνών που καλύπτουν τον ουρανό του Νομού.

Το νεότερο μήνυμα του 112 – λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι- καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Μοναστηράκι & Δορίσκος να απομακρυνθούν / εκκενώσουν προς Φέρες, εξαιτίας του πύρινου μετώπου.

Μήνυμα από το 112 είχε σταλεί λίγο μετά τη μία το μεσημέρι προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Οι άνεμοι φούντωσαν και οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

Μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής (20/08) εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στα Λουτρά, αλλά και το χωριό Αγνάντια, χωρίς ωστόσο να απειλούνται μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές. Με τη συνδρομή και εναέριων μέσων -τεσσάρων Canadair και ελικοπτέρων- επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από όλη την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία, να οριοθετήσουν την φωτιά, που άλλαξε κατεύθυνση, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωριό Μοναστηράκι.

Στρατός, Αστυνομία και εθελοντές συνδράμουν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

  • 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,
  • 1 PZL,
  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ, λόγω της πυρκαγιάς, που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/08) στην περιοχή της Μελίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην Αλεξανδρούπολη, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μηνύματα από το 112 προειδοποίησαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα, ενώ 8 οικισμοί εκκενώθηκαν. Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό που είχε διακοπεί από χθες το μεσημέρι γίνεται πλέον κανονικά ενώ κλειστή είναι η κλειστή είναι η Π.Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης -Φερών.

Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Στο Αετοχώρι κάηκαν πέντε σπίτια και η εκκλησία.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ειρήνη Τσακίρη βρέθηκε στο Αετοχώρι και συνομίλησε με κάτοικο το σπίτι του οποίου καθώς και τα μελίσσια του κάηκαν. «Δεν έχει μείνει τίποτα» είπε ο κ. Γιάννης στην κάμερα της ΕΡΤ.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Πρεμίδης/Δημήτρης Σταματάκης/Ειρήνη Τσακίρη/ Βασιλική Μαχαίρα/Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος