Φόρος τιμής στους πεσόντες Μακεδονομάχους στην Δαμασκηνιά Κοζάνης

“Υπέρ των εν πολέμοις πεσόντων εν Καστανοφύτω Μακεδονομάχους”, γράφει η αναθηματική πλάκα στο μνημείο των πεσόντων Μανιατών, στην Δαμασκηνιά Κοζάνης, οι οποίοι συνέστησαν εθελοντικό σώμα και πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στις 7 Μαΐου του 1906.

115 χρόνια μετά η θυσία του νεαρού ανθυπολοχαγού του Πεζικού, Αντωνίου Βλαχάκη, γνωστού με το ψευδώνυμο «Καπετάν Λίτσας», του Λεωνίδα Πετροπουλάκη «καπετάν Λεωνίδας» και των 24 ανδρών τους μένει ζωντανή στους κατοίκους της Δαμασκηνιάς Κοζάνης, όπως αφηγείται ο Στέργιος Ζήκας πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Δαμασκηνιάς.

Κατά την οκτάωρη μάχη που έδωσαν οι περίπου 85 νεαροί φοιτητές και αξιωματικοί με τους 100 κομιτατζήδες βούλγαρους, που προσπαθούσαν να καταλάβουν την Μακεδονία η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των συμμοριτών. Απέναντι τους είχαν στρατευθεί Σλαβόφωνοι εξαρχικοί όπως ο  Μήτρε Βλάχου (Ντίμιταρ Παντζούρωφ), οπλαρχηγός των κομιτατζήδων στη Δυτική Μακεδονία, βλάχικης καταγωγής, που έδρασε με την τσέτα του Ατανάς Πετρόφ και του Καρσάκωφ. Ο Βλάχου δήλωνε την απόλυτη πίστη του στον βούλγαρο βασιλιά και μνημονεύεται ως εθνικός ήρωας της γείτονος χώρας.[1] Οι βούλγαροι είχαν την βοήθεια 750 ανδρών του τουρκικού στρατού. Οι Τούρκοι είχαν μεγάλες απώλειες περίπου 138 νεκρούς και γύρω στους 40 τραυματίες.  Ο Αγώνας διήρκησε έως το 1908 και απέτρεψε τον βίαιο εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας.

Στην Δαμασκηνιά φυλάσσονται προσωπικά έγγραφα των Ελλήνων που πολέμησαν εναντίον της ΕΜΕΟ, της βουλγαρικής μυστικής, αυτονομιστικής οργάνωσης, που συστάθηκε το 1893.

[1] Γερμανού Καραβαγγέλη, Απομνημονεύματα-Ο Μακεδονικός Αγών, σσ. 89-91

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος