ertnews.gr

Φορολογικό ν/σ -Κυρ. Μητσοτάκης: Συνδέουμε τη νέα ρύθμιση με το ξεπάγωμα των λογαριασμών (video)

30/07 18:00
Φορολογικό ν/σ -Κυρ. Μητσοτάκης: Συνδέουμε τη νέα ρύθμιση με το ξεπάγωμα των λογαριασμών (video)

“Ταυτότητα της κυβέρνησης”, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. “Σαφές, ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο το σχέδιο νόμου που θα ψηφίσουμε σε λίγο”, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι “διευρύνεται και βελτιώνεται η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο μέσω των 120 δόσεων”, ενώ επεσήμανε ότι “κανείς δεν εξαιρείται από την γενναία ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, η οποία κλιμακώνεται δίκαια ανάλογα με την αξία των ακινήτων”. Η πρώτη παρέμβασή μας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μειώνει τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% μέσα στο 2019, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ.

“Περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν αμέσως, εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, όταν θα σταλούν τα εκκαθαριστικά τους, ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας τους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο “ανταποκρίνεται στην προεκλογική δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν”.

“Το νομοσχέδιο υπηρετεί τους στόχους που εξαρχής βάλαμε, τηρώντας τις υποσχέσεις μας: την αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και πολλές καλές δουλειές. Και τελικά την μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος ώστε αυτό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τροπολογία για το Ελληνικό που αφορά τους συντελεστές δόμησης προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, ενσωματώθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

«Δεν αποτελεί τροποποίηση ούτε της σύμβασης για την Επένδυση του Ελληνικού ούτε του νόμου 2012 σχετικά με τον καθορισμό των όρων δόμησης, παρά μόνο ερμηνεία για το τι ορίζεται υψηλό κτίριο. Η τροπολογία αφορά ουσιαστικά τους ουρανοξύστες που θα γίνουν στο Καζίνο του Ελληνικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων `Αδωνης Γεωργιάδης.

Στην αρμόδια επιτροπή βρίσκεται εξάλλου, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώ έως αύριο θα κατατεθεί το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και του φόρου ακινήτων κατά 30%, έθεσε ως προτεραιότητες ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν τη θετική τους ψήφο και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανέφερε ότι θα δηλώσει «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων, ενώ το ΜέΡΑ25 θα στηρίξει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

“Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης σηματοδοτεί τη πολιτική της βούληση για μείωση των φόρων με ευνοϊκές και κοινωνικά δίκαιες ρυθμίσεις και επιστροφή της χώρας στη κανονικότητα», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι με τα νέα μέτρα ενισχύονται οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εφάρμοσε μια ταξική πολιτική που παρέλυσε κυρίως τα μικρά και μεσαία στρώματα.

“Δεν θα σταθούμε απέναντι στις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις και δεν θα κάνουμε στείρα κριτική», ξεκαθάρισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου. Eξέφρασε ενστάσεις και επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι «ούτε κοινωνικά δίκαιες ούτε αντικειμενικές είναι οι νέες ρυθμίσεις, αντίθετα μεροληπτούν, προς όφελος όχι αυτών που πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους αλλά υπέρ των πλουσίων.

Παράλληλα, η η κ. Παπανάτσιου κάλεσε εκ νέου τη κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μεταξύ άλλων πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για μόνιμους κατοίκους νησιών κάτω των 1.000 κατοίκων.

Αμφιβολίες για τη μονιμότητα των μέτρων τόσο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και των φοροελαφρύνσεων, καθώς όπως είπε, είναι αποσπασματικές και όχι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Aπό το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης έκανε λόγο για ταξική, αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται σε βάρος της λαϊκής τάξης, ξεκαθάρισε ότι η θέση του κόμματος του είναι «παρών» και τόνισε ότι καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν θα δουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από τις νέες ρυθμίσεις.

Ο ειδικός αγορητής της “Ελληνικής Λύσης” Βασίλης Βιλιάρδος τόνισε ότι «παρά τις ατέλειες και τις ενστάσεις που έχει, το κόμμα του υπερψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων τις νέες ρυθμίσεις».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ισχυρό και βαθύ ταξικό πρόσημο, ενώ διευκρίνισε ότι το κόμμα του παρά τις επιφυλάξεις του θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση:

Χ. Σταϊκούρας: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version