Φολέγανδρος: Στο επίκεντρο τα θέματα ψυχικής υγείας με αφορμή τους ισχυρισμούς του καθ’ ομολογίαν δράστη (video)

Για τα θέματα ψυχικής υγείας, με αφορμή τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς, στη Φολέγανδρο, μίλησαν στην ΕΡΤ η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη και ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

«O κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να προβάλει τους ισχυρισμούς του ενώπιον της Δικαιοσύνης. Θα πρέπει να είμαστε πάντοτε να διερευνούμε όλες τις παραμέτρους. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως έχει προκύψει, είχε σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Παύλος Σαράκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» ο κ. Σάρακης τόνισε ότι η Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τους ισχυρισμούς του. «Δεν θα πρέπει να προσπερνάμε τους ισχυρισμούς. Τα θέματα ψυχικής υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά. Πρέπει η ελληνική Πολιτεία να δώσει έμφαση σε αυτά. Είναι αναγκαίο να μας προβληματίσουν αυτά τα περιστατικά και να ενισχύσουμε τους θεσμούς που προσφέρουν σοβαρές υπηρεσίες σε εκείνα τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη σοβαρής φροντίδας».

Και όπως τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος «η Δικαιοσύνη θα κρίνει τους ισχυρισμούς του δράστη. Δεν σημαίνει ότι αυτό το έγκλημα δεν είναι φρικτό και ότι δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί ο δράστης. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να εξετάσουμε τον ισχυρισμό του και κατά πόσο αυτό συνετέλεσε στην απεχθή πράξη».

Ζ. Ράπτη: Τι δήλωσε για τα θέματα ψυχικής υγείας – Αύξηση των περιστατικών εν μέσω πανδημίας

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, σχολιάζοντας τα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά γυναικών δήλωσε: «Έχουν δει το φως της δημοσιότητας μια σωρεία περιστατικών βίας. Κάποιες πράξεις σχετίζονται με ψυχιατρικά περιστατικά, κάποιες άλλες όχι. Οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες θα δώσουν απαντήσεις για το εάν ο δράστης ήταν ψυχικά ασθενής ή όχι».

Σύμφωνα με την κ. Ράπτη τα θέματα ψυχικής υγείας θα απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όλα τα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ. «Το βέβαιο είναι το 30% των ασθενειών επηρεάζεται και επιβαρύνεται από την ψυχική υγεία που έχουμε, όπως επίσης διπλασιάστηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Μιλώντας για τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το πρόσφατο συνέδριο για τα θέματα ψυχικής υγείας η κ. Ράπτη επισήμανε ότι «η πίεση που δέχονται οι πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί. Τα συστήματα ψυχικής υγείας υποχρηματοδοτούνταν παγκοσμίως. Αυτό υπογραμμίζει η διακήρυξη των Αθηνών ότι στις πολιτικές των κρατών πρέπει να μπει η διαχείριση της ψυχικής υγείας».

Π. Σαράκης: Ο κατηγορούμενος είχε ψυχωτικό επεισόδιο

Σχολιάζοντας, από την πλευρά του, τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς από τον καθ’ ομολογίαν δράστη ο κ. Σαράκης είπε: «Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου εμφάνισε ιατρικά έγγραφα που φαίνεται ότι είχε μια σοβαρή ψυχική νόσο. Η απολογία του δείχνει, σε αυτή την τραγική στιγμή, ότι είχε ένα ψυχωτικό επεισόδιο με αποτέλεσμα να ασκήσει βία χωρίς σημαντική αφορμή εις βάρος της άτυχης γυναίκας. Θα πρέπει να αναζητήσουμε ποιες είναι οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά».

Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε, τέλος, στις επιπτώσεις του εγκλεισμού στην ψυχική υγεία των πολιτών.

«Ο εγκλεισμός έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά ζητήματα, την μοναξιά, την κατάθλιψη αλλά και ζητήματα οργής και ζητήματα που αφορούν κακοποίηση μέσα στο σπίτι. Έχει καταγραφεί ότι το 77% των κακοποιήσεων που έχουν συμβεί στη χώρα, έχουν συμβεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Έχει διπλασιαστεί επίσης η χρήση του διαδικτύου. Πολλά παιδιά έχουν τη δυνατότητα να έχουν χάσει την προσοχή, τουλάχιστον όσο διαρκούσε η τηλεκπαίδευση και αυτό δημιουργεί και σε άλλους εθισμούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος