Φιλιππίνες: Επίσκεψη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε νησί κοντά σε ύδατα που διεκδικεί η Κίνα

Array

Nησί των Φιλιππίνων που βρίσκεται σε ύδατα που διεκδικεί η Κίνα, επισκέφθηκε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις σε μια έκφραση στήριξης προς έναν μακρόχρονο σύμμαχο των ΗΠΑ και σε μια προσπάθεια απόκρουσης της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής στην περιοχή.

Η ίδια η Χάρις δήλωσε σήμερα ότι το ταξίδι της στο Παλαουάν τονίζει την ανάγκη τήρησης των διεθνών κανόνων στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Δήλωσε επίσης ότι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των Φιλιππίνων απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Χάρις είναι η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που μεταβαίνει στο νησί Παλαουάν, το πιο κοντινό στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, που βρίσκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου υπάρχει διαμάχη μεταξύ του Πεκίνου και των γειτόνων του.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν του συνόλου της θάλασσας αυτής και αγνοεί την απόφαση διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι διεκδικήσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική βάση. Οι Φιλιππίνες, αλλά επίσης το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέϊ διεκδικούν ορισμένα αμφισβητούμενα τμήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, προκαλώντας έντονη διαμάχη.

Θα υπογραμμίσει «τη σημασία του διεθνούς δικαίου, του απρόσκοπτου νόμιμου εμπορίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη.

Το ταξίδι αυτό έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών διμερών συνομιλιών μεταξύ της Χάρις και του προέδρου των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ στη Μανίλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος