Φ. Κοκοτός στο Πρώτο: Το 23% των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία μας, πέρσι αρνήθηκε να επιστρέψει λόγω του επιδόματος των 534€ (audio)

 

Για την έλλειψη εργατικού προσωπικού στον τουριστικό κλάδο της χώρας μας, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του εγχώριου και διεθνούς τύπου για λόγους που αφορούν στην πανδημία, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Φώτης Κοκοτός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο ίδιος, ως Διευθύνων Σύμβουλος σε γνωστό συγκρότημα πολυτελών ξενοδοχείων της Κρήτης, επιβεβαιώνει την δυσκολία για εύρεση προσωπικού, που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων. «Από πέρσι το βλέπαμε αυτό όταν ανοίξαμε το ξενοδοχείο, όπου ένα ποσοστό περίπου 23% αυτών που μιλήσαμε δεν ήθελαν να εργαστούν, γιατί απλώς είχαν βολευτεί με το επίδομα και αποφάσισαν, ότι να, μια σεζόν που θα κάνουμε διακοπές και δεν θα δουλέψουμε, θα πληρωνόμαστε και δεν θα δουλεύουμε. Το πόσο θα συνεχιστεί αυτό εξαρτάται από το πόσο θα συνεχιστεί η επιδότηση της ανεργίας με τα ίδια χρήματα, το επίδομα των 534€, για να μην κάνεις τίποτα».


Ερωτηθείς ο κ. Κοκοτός εάν το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού στον τουρισμό, είναι κοινό σε όλους τους προορισμούς, απάντησε πως αυτό εξαρτάται από το εάν οι απασχολούμενοι ζουν στον τόπο που τους προσφέρεται εργασία, «για παράδειγμα στην Σαντορίνη και την Μύκονο που εισάγουν πολύ προσωπικό γιατί δεν έχουν ντόπιους αρκετούς για να δουλέψουν είναι πολύ πιο οξυμένο το πρόβλημα από την Κρήτη που λίγο πολύ έχει αρκετό δυναμικό στην περιοχή. Εάν δεν ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, στην Κρήτη υπάρχει αρκετός κόσμος, για να επανδρωθούν αυτά που θα ανοίξουν».

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «από πέρσι ρωτούσαμε, θέλετε να έρθετε να δουλέψετε; Η απάντηση ήταν όχι, θα κάτσουμε με τα επιδόματα. Δεν είναι όλοι. Αλλά ότι υπάρχουν, υπάρχουν. Δεν είναι άποψη, είναι γεγονός».

Προσθέτει και μια άλλη διάσταση ο κ. Κοκοτός, λέγοντας πως «υπάρχουν και κάποιες θέσεις πιο δύσκολες, για παράδειγμα, εδώ που έχουμε μια μεγάλη έκταση γκαζόν γιατί έχουμε γήπεδο γκολφ στο ξενοδοχείο, όταν δημοσιεύσαμε δύο θέσεις πέρσι δεν ήρθε ούτε ένας Έλληνας, ήρθαν μόνο αλλοδαποί και τους πήραμε. Και μάλιστα χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό γιατί το γκαζόν δεν σταματάει να μεγαλώνει τον χειμώνα. Ακόμα και αχθοφόροι, τον χειμώνα που κλείνει το ξενοδοχείο, απασχολούνται σε τεχνικές εργασίες, για παράδειγμα, ως ελαιοχρωματιστές».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ