Ευθ. Λέκκας στο Πρώτο: Μεμονωμένο περιστατικό η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισπανία (audio)

«Μεμονωμένο περιστατικό που δείχνει ότι η γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης, αποτελεί η έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα, στην Ισπανία», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα σε επίπεδο γης, τόνισε, υπάρχουν αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία είναι σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακά. Το εντυπωσιακό στην περιοχή Λα Πάλμα είναι ότι εξελίχθηκε σε πολύ μικρότερο διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν. Συνήθως η εξέλιξη μιας ηφαιστειακής έκρηξης διαρκεί κάποιους μήνες, εδώ πήρε μερικές ημέρες, έχει να κάνει με τις τοπικές συνθήκες. Έχει να κάνει με την ταχεία συσσώρευση μάγματος που προωθήθηκε στην επιφάνεια και μέσω των κρατήρων και διαρρήξεις χιλιομέτρων βγήκε στην επιφάνεια. Συνοδεύεται από πλούσια σεισμική δραστηριότητα, χιλιάδες δονήσεις που δημιουργούνται από την άνοδο του μάγματος, από βάθος περίπου 10-20χλμ. προς την επιφάνεια, που δίνουν σεισμούς 1-3 ρίχτερ.

«Το να βλέπει κανείς την λάβα να εκτινάσσεται με τόση δύναμη στην επιφάνεια, σε τόσο ύψος είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να δει κανείς και φανερώνει στις διαδικασίες που εξελίσσονται στο εσωτερικό και εξωτερικό της γης. Ό,τι πιο μοναδικό μπορεί να δει κανείς πάνω στην γη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. Μετά, όλη αυτή η λάβα, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα θερμή, μέχρι μερικές εβδομάδες, ακόμα και μήνες και η θερμοκρασία της αγγίζει τους 1500-2000 βαθμοί κελσίου.

«Όταν φτάσει η λάβα στην θάλασσα, μαζί με το νερό δημιουργούνται χημικές αντιδράσεις και έχουμε έκλυση αερίων, ως ένα βαθμό επικίνδυνα αλλά είναι εντυπωσιακό παράλληλα ότι έχουμε να κάνουμε με θερμοπίδακες, γιατί ουσιαστικά η λάβα πάει μέσα στο θαλάσσιο νερό, το οποίο εξατμίζεται άμεσα και δημιουργούνται εντυπωσιακά φαινόμενα», είπε ο κ. Λέκκας.

Στην χώρα μας, το ενεργό ηφαιστειακό τόξο παρακολουθείται από την αρμόδια επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου του ΟΑΣΠ, η οποία απαρτίζεται από 25 επιστήμονες και συνεδριάζει ανά 2 μήνες. «Το παρακολουθούμε, είμαστε στο πράσινο αυτή την στιγμή. Όταν είχαμε την ηφαιστειακή κρίση στην Σαντορίνη ήταν οριακά τα πράγματα, φτάσαμε στο πορτοκαλί», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος