Εύσημα Λίντνερ για οικονομία: Σημαντική εβδομάδα για την Ελλάδα – Σταϊκούρας: Άντεξε η οικονομία

«Σημαντική εβδομάδα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε την τρέχουσα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, καθώς το Eurogroup της Πέμπτης πρόκειται να ανάψει το «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο της οικονομίας με τις «ορθές και σωστές» αποφάσεις που έχουν ληφθεί ζητώντας ωστόσο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ουσιαστικά ζήτησε στήριξη της κοινωνίας λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά με μέτρο αξιοποιώντας τη ρήτρα διαφυγής και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.  Υπογράμμισε πάντως ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι ισχυρά, αποδίδοντας τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο και για τον προϋπολογισμό.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιστρέφουν στην ομαλότητα, ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε. Τόνισε δε ότι αποτελεί θετικό σινιάλο για τη χώρα η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας εντός της εβδομάδας για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι στατιστική, τον καταλαβαίνει ο κόσμος όταν ανοίγει το ψυγείο του. Επεσήμανε πως πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους, χωρίς όμως να κάνουμε πολύ επεκτατική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο καλωσόρισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για απόδοση στην κοινωνία των έξτρα εσόδων που προκύπτουν για τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε «σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Περίοδο που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές κρίσεις, με τελευταία αυτή που προέκυψε από την απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κρίσεις που διαμορφώνουν περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, με ισχυρές αναταράξεις και μεγάλες προκλήσεις». Όπως είπε, σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε».
«Στην παρούσα -ευρύτατα δυσχερή- συγκυρία, επιδιώκουμε την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία», σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. «Έτσι, το 2021, παρά το μεγάλο πακέτο μέτρων που λάβαμε για τη στήριξη των πολιτών, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και το δημόσιο χρέος υποχώρησε σημαντικά, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις δημόσιου χρέους στην ιστορία της ευρωζώνης».

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στο ότι αναμένεται η η άμεση έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί μεθαύριο, στο προσεχές Eurogroup και μίλησε για «ένα μεγάλο εθνικό στόχο».

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «η νέα κρίση πλήττει αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας από τους στόχους που έχουμε θέσει. Είναι όμως γεγονός ότι το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα υψηλό και κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να το καλύψει. Εμείς, ως Ελληνική Κυβέρνηση, συμβάλλουμε ενεργά στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιστρέφουμε, ταυτόχρονα, στους πολίτες, κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το κοινωνικό μέρισμα από την καλή εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, διατηρώντας την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και τη δυναμική μείωσης του δημόσιου χρέους».

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας. «Είναι ανάγκη για κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των τάσεων αναθεωρητισμού. Σημειώνω την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να θυμάται ότι η Ελλάδα πάντα φύλαγε τις Θερμοπύλες της Ελλάδας και της Ευρώπης, και θα είναι έγκαιρα συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία».

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος