EyeHarp: Παίζοντας μουσική με τα μάτια

Το EyeHarp είναι ένα ψηφιακό μουσικό όργανο ανοικτού κώδικα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή παράλυση να απολαύσουν τη μαγεία της μουσικής έκφρασης με κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού.

«Ο βασικός στόχος του Eye Harp είναι να επιτρέψει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να παίξουν κάποιο μουσικό όργανο, να παίξουν μουσική με τα μάτια τους. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανθρώπους με μεγάλου βαθμού παράλυση» τόνισε η καθηγήτρια ΔΠΘ Mαρία Βαρσαμά μιλώντας στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” αναφερόμενη στην εφεύρεση του Ζαχαρία Βαμβακούση, του δημιουργού της “άρπας ματιών”.

Η ίδια έπαιξε μουσική με τα… μάτια και συγκεκριμένα το “Χάρτινο το φεγγαράκι” κοιτώντας απλά την οθόνη του υπολογιστή μπροστά της τονίζοντας πως αυτό επιτρέπει στους μαθητές που έχουν τετραπληγία ή άλλα κινητικά προβλήματα να παίξουν μουσική σε πραγματικό χρόνο γεγονός που βοηθά πολύ στην κοινωνικοποίησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η “άρπα ματιών” έχει προβλεφθεί να “κλειδώνει” ανάλογα με τον κάθε χρήστη και έτσι η διαδικασία προσωποποιείται.

Το ψηφιακό μουσικό όργανο έχει ήδη προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού καταφέρνει να βελτιώσει τη ζωή ατόμων με  κινητικές αναπηρίες, ανοίγοντας τους νέους ορίζοντες στην δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητά τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος