ΕΥΑΘ: Ισχυρές επιδόσεις στο 6μηνο 2021

Ισχυρές επιδόσεις και σταδιακή επιστροφή σε «κανονικά» επιχειρησιακά μεγέθη καταγράφουν τα αποτελέσματα 6μήνου 2021 της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου της περιόδου 01/01/2021 έως 30/06/2021, ο τζίρος ανήλθε στο ποσό των 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 34,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 1,28%. Το κόστος των πωλήσεων έφτασε στο ποσό των 23 εκατ. ευρώ έναντι 21,4 εκατ. ευρώ, αύξηση της τάξης του 7,71% κυρίως λόγω των αυξημένων συντηρήσεων και  επισκευών που προβλέπει η νέα σύμβαση για την τρέχουσα λειτουργία αλλά και τη λειτουργική – ενεργειακή αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), στην Σίνδο.

Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου, ανήλθαν στο ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,63%. Τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκατ. από 4,8 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 22,71%. Το μικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 11,84 εκατ. έναντι των 13 εκατ. την προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας μείωση 9,27%. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου της ΕΥΑΘ Α.Ε. διαμορφώθηκαν κατά την τρέχουσα περίοδο σε 11 εκατ. ευρώ έναντι 10,2 εκατ., αύξηση 7,98%. Τα ταμειακά διαθέσιμα την 30ή Ιουνίου του 2021 έφτασαν τα 95,7 εκατ. ευρώ έναντι 81,9 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2020, σημειώνοντας αύξηση 16,83%.

«Το 6μηνο του 2021 και σε ένα περιβάλλον lockdown στο μεγαλύτερο μέρος του, καταφέραμε να “επανέλθουμε”, με αυξημένο τζίρο και κέρδη και μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια. Το αυξημένο κόστος πωλήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στα “πράσινα” έργα στην ΕΕΛΘ (προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ), που θα την αναβαθμίσουν λειτουργικά και ενεργειακά, με μακροπρόθεσμο βέβαια στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. «Επιταχύνουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό για τη βέλτιστη υποστήριξη των πελατών μας, αυξάνουμε τα έσοδά μας, διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα λειτουργικά μας έξοδα. Παράλληλα, ενισχύουμε την εξωστρέφειά μας με νέες συνέργειες και εφαρμόζουμε βιώσιμες πρακτικές διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς λειτουργίας μας», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα.

Η ΕΥΑΘ με μία ματιά

Η Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (με διακριτικό τίτλο ΕΥΑΘ Α.Ε.) δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από το 1998. Προήλθε από τη συγχώνευση των ανώνυμων εταιρειών Οργανισμός Ύδρευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. και Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (είχε προηγηθεί το 1997 η μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε Α.Ε.). Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 2001, παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε περισσότερους από 1,2 εκατ. πολίτες. Στον τομέα της ύδρευσης διαχειρίζεται καθημερινή κατανάλωση νερού 250.000 κ.μ., 510.000 υδρόμετρα και ένα δίκτυο διανομής μήκους 2.700 χλμ. Στον τομέα της αποχέτευσης επεξεργάζεται καθημερινά 190.000 κ.μ. αστικών λυμάτων, σε ένα αποχετευτικό δίκτυο μήκους 1.600 χλμ. Λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού για αστικά λύματα και μια για βιομηχανικά. Η εταιρεία, πιστή στις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, παρουσιάζει σταθερά υψηλή κερδοφορία και ισχυρή ταμειακή βάση. Η αντίληψή της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμπορεύεται με την επίτευξη των στρατηγικών επιχειρηματικών της στόχων, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμα την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιεί η εταιρεία αφορούν στη φροντίδα για το περιβάλλον και ειδικά τον Θερμαϊκό κόλπο, στην υπεύθυνη στάση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε νερό υψηλής ποιότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος