Έξυπνη εφαρμογή για περιβαλλοντικά βιώσιμες αγορές (Video)

Με μια επίσκεψη στο σούπερμαρκετ ο καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί εύκολα για τις ευκαιρίες και τις χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα, ενώ αν κοιτάξει τις ετικέτες τους θα βρει πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και τη διατροφική τους αξία. 

Πώς μπορεί όμως να ενημερωθεί για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τη βιωσιμότητά των προϊόντων; Αν δηλαδή μια συσκευασία είναι από βιοδιασπώμενα υλικά ή ακόμη και αν για να φτάσει το αγαπημένο του προϊόν στο ράφι ξοδεύτηκε μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα;

Με την καινοτόμα «έξυπνη» εφαρμογή Myprefs οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους στα σουπερμάρκετ και σε άλλα καταστήματα με τρόπο περιβαλλοντικά βιώσιμο, υγιεινό και πιο κοντά στις προσωπικές αξίες και προτιμήσεις τους. 

Ο χρήστης εισάγει στην εφαρμογή τα κριτήρια που επιθυμεί να πληρούν τα προϊόντα όπως βιολογικά ή χορτοφαγικά τρόφιμα,  χωρίς λακτόζη και προϊόντα δίκαιου εμπορίου. Κάνοντας μια επίσκεψη στο  σουπερμάρκετ με το πάτημα ενός κουμπιού εντοπίζονται τα προϊόντα που πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει με ένα εξατομικευμένο σκορ από το 1 έως το 10.  Μία σχεδιαστική καινοτομία του συστήματος είναι η αποκέντρωση των προτιμήσεων του καταναλωτή δηλαδή όλα τα δεδομένα του χρήστη παραμένουν στο τηλέφωνο και δεν διαμοιράζονται. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων. 

Η εφαρμογή βιώσιμης κατανάλωσης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ASSET με στόχο οι καταναλωτικές επιλογές να αποκτήσουν ένα κοινωνικό πρόσημο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Υπολογιστών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς Ευάγγελος Πουρνάρας ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ότι ο σκοπός του ερευνητικού έργου ήταν να διευκολύνουν τους καταναλωτές, αντί να κοιτάζουν τις ετικέτες για να ανακαλύψουν αν είναι προϊόντα δίκαιου εμπορίου, από πού ήρθαν, ποια είναι τα συστατικά τους να εντοπίζουν με έναν πιο απλό τρόπο το αν πρόκειται για προϊόντα περιβαλλοντικά βιώσιμα. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε δύο σουπερμάρκετ στην Αυστρία και την Εσθονία και παρότι η εφαρμογή δεν είναι πλέον διαθέσιμη ο κώδικας είναι ανοικτός ώστε να χρησιμοποιηθούν τα ερευνητικά δεδομένα και οι  αλγόριθμοι από άλλους ερευνητές και να δημιουργηθεί μια εφαρμογή που θα βγει στην αγορά.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RCyFoMqGUq8[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος