«Εξόρυξη» πολύτιμων ανακυκλώσιμων από τους ΧΥΤΑ

Array

Στα σκουπίδια μπορεί να βρει κανείς «διαμάντια» ή έστω απόβλητα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου στην Χαλκιδική είναι ένας τυπικός  χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Εκεί ενταφιάζεται ένας τεράστιος όγκος ανεπιθύμητων ή άχρηστων στερεών αποβλήτων. Το 85% εξ’ αυτών είναι τα δικά μας αστικά απόβλητα. Τα τελευταία χρόνια ο όγκος τους συνεχώς αυξάνεται ενώ οι χώροι για την ταφή τους  ολοένα και μειώνονται.

Η διαχείρισή τους παραμένει μια πρόκληση, οι ειδικοί όμως έχουν τη λύση: Η πρακτική της εξόρυξης αποβλήτων από χώρους υγειονομικής ταφής θα μπορούσε να είναι το μέλλον. Στη χώρα μας το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε πριν από επτά χρόνια υπό τη σκέπη του ευρωπαϊκού προγράμματος  LIFE+ RECLAIM. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το 2013 έως και το 2016, εγκαταστάθηκε και λειτούργησε  προσωρινή πιλοτική μονάδα εξόρυξης αποβλήτων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ακριβώς δίπλα από τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων με σκοπό την ανάκτηση γης, ενέργειας αλλά και πολύτιμων υλικών.

Εκτός από την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η εξόρυξη αποβλήτων  έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: την εξασφάλιση πολύτιμου χώρου γης σε εν λειτουργία ΧΥΤΑ.

Στην Ελλάδα η διάθεση αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη πρακτική διαχείρισης τους. Σύμφωνα με τεχνική έκθεση που εκπονήθηκε το 2015 στο πλαίσιο του έργου εξόρυξης στον Πολύγυρο, υπολογίζεται πως στην χώρα μας λειτουργούν 900 χώροι απόθεσης απορριμμάτων, 818 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και 82 χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Οι χώροι υγειονομικής ταφής δεν πρέπει να συγχέονται με τους χώρους ανεξέλεγκτης απόρριψης, οι οποίοι αποτελούν εστίες ρύπανσης του περιβάλλοντος, καθώς τα απορρίμματα ρίχνονται σε μεγάλους λάκκους χωρίς καμία προστασία του πυθμένα με αποτέλεσμα όλοι οι ρύποι να απορροφώνται από το έδαφος και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα.

Το έργο εξόρυξης στον Πολύγυρο συντονίστηκε από την εταιρεία ENVECO Α.Ε., με εταίρους τον δήμο Πολυγύρου και την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Τον σχεδιασμό ανέλαβε ομάδα της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε πάνω από 1,3 εκατ ευρώ με συγχρηματοδότηση 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Δαμίγος αναφέρθηκε στη διαδικασία εξόρυξης αποβλήτων και τα οφέλη που προκύπτουν, τονίζοντας πως πέραν από οικονομικά οφέλη, υπάρχουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά τα οποία πρέπει να συνυπολογίζονται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος