Εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο από τις ΗΠΑ

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ  στην Υεμένη,  με διαταγή Τράμπ, είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση  Κάσεμ αλ Ραΐμι, Υεμενίτης που θεωρείτο αρχηγός της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ραΐμι χαρακτηρίζεται «υπαρχηγός» του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, του ηγέτη του δικτύου της Αλ Κάιντα. Ο θάνατός του, υποστηρίζεται, «φθείρει» την ΑΚΑΧ και το «παγκόσμιο κίνημα της Αλ Κάιντα» και φέρνει τις ΗΠΑ «πιο κοντά στην εξάλειψη των απειλών που εγείρουν αυτές οι οργανώσεις για την εθνική ασφάλειά τους».

Το δελτίο Τύπου δεν διευκρινίζεται πότε ή πού ακριβώς στην Υεμένη διεξήχθη η επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο Ραΐμι.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο αλ Ραΐμι εντάχθηκε στην αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1990, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο Αφγανιστάν για τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η ΑΚΑΧ ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Πενσακόλα στη Φλόριντα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).

«Σε ομιλία του ο επικεφαλής της, ο Κάσεμ αλ Ραΐμι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Δεκεμβρίου του 2019 στην αεροναυτική βάση της Πενσακόλα», ανέφερε το SITE.

Η αμερικανική διπλωματία διπλασίασε το 2018 την αμοιβή που προσέφερε για τη σύλληψη του αλ Ραΐμι από τα 5 στα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Εναντίον του είχαν επιβάλει κυρώσεις το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΗΕ για τη συμμετοχή τους στην αιματηρή επίθεση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σανάα και για τη στήριξη που φέρεται να παρείχε στον Νιγηριανό Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2009 προσπάθησε να πυροδοτήσει βόμβα που είχε τοποθετήσει στο εσώρουχό του στη διάρκεια πτήσης από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,-Reuters, Sputnik

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος