«EXODUS»: Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από τον Θωμά Σίδερη

Ο Θωμάς Σίδερης ταξιδεύει στη διαμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και εκτεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια, και καταγράφει τη μαζική φυγή των Αρμενίων από τις πατρογονικές εστίες τους μετά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης το φθινόπωρο του 2020.

Οι άνθρωποι κινούνται σε έναν ρευστό γεωγραφικό χώρο, με ρευστά σύνορα, όπου η συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση. Οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ προσδιορίζουν τον εαυτό τους μέσα από την αντίστιξη με το «άλλο», το «εχθρικό» και το «ξένο» και συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους πάνω στα θραύσματα ενός ματωμένου παρελθόντος και ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Προκάτ σπίτια, σοροί προγόνων και αρχαία κειμήλια αποτελούν τα «λάφυρα» μιας φυγής προς το άγνωστο, της μεγαλύτερης εξόδου που σημειώθηκε στον κόσμο τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Ο Θωμάς Σίδερης εστιάζει στους ανθρώπους, καθώς εγκαταλείπουν όπως όπως τα σπίτια τους, τις δουλειές και τα χωράφια τους, ακολουθώντας έναν μακρύ δρόμο προσφυγιάς, που κανένας δεν ξέρει ούτε πού θα βγάλει ούτε πότε θα τελειώσει.

Η ταινία επιλέχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ Bahari που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο, ενώ συμμετέχει στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Ιράκ και, μάλιστα, θα μεταφραστεί και στα κουρδικά για την προβολή της τον Νοέμβριο στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος