Έξι χρόνια χωρίς τον Μηνά Χατζησάββα – Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ (video)

Έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του σημαντικού ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοεμβρίου 2015.

Ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και της τηλεόρασης, ο Μηνάς Χατζησάββας διακρίθηκε ανάμεσα στους σημαντικότερους της γενιάς του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του θιάσου «Ελεύθερο Θέατρο» (1970-71), για δεκατέσσερα χρόνια βασικό στέλεχος του «Ανοιχτού Θεάτρου» (1984-1998) του Γιώργου Μιχαηλίδη, ενώ έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πολλούς άλλους θιάσους. Σημαντική είναι και η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο σε περισσότερες από τριάντα ταινίες, ενώ χαρακτηριστικοί είναι και οι ρόλοι που υποδύθηκε σε τηλεοπτικές σειρές («Αναστασία», «Νυχτερινό δελτίο», «Άμυνα ζώνης», «10η εντολή» κ.ά.)

Με την αφορμή των έξι ετών από τον θάνατο του σπουδαίου ανθρώπου του θεάτρου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει μια συνέντευξη που είχε δώσει στην δημοσιογράφο Εύη Κυριακοπούλου στο πλαίσιο της εκπομπής «Η ζωή είναι αλλού» το 2007.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ

Καλεσμένος της Εύης Κυριακοπούλου στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Η ζωή είναι αλλού» είναι ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας.

Με αφετηρία τις σπουδές του στο θέατρο στη Γαλλία και στη συνέχεια στο Εθνικό Θέατρο, ο Μηνάς Χατζησάββας αυτοβιογραφείται και στέκεται στις σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας. Αναφορά γίνεται στις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις πλάι σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου της εποχής και στην συνέχεια στη συμμετοχή του στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου. Μιλά για την περίοδο συμμετοχής του στο Εθνικό Θέατρο, για τους εντελώς διαφορετικούς ρόλους που έχει ερμηνεύσει, καθώς και για την 14ετή περίοδο του «Ανοιχτού Θεάτρου» με τον Γιώργο Μιχαηλίδη. Αναφέρεται σε παραστάσεις και ρόλους που σημάδεψαν την πορεία του (όπως για παράδειγμα οι “Βάκχες” του Μ.Λάνγκχοφ που ανέβηκε στην Επίδαυρο το 1997, την οποία και σχολιάζει), καθώς και στην έννοια των “ορίων” στην υποκριτική. Τέλος, γίνεται αναφορά και σε μια λιγότερο γνωστή πλευρά του-εκείνη του συγγραφέα, με το όνομα Πρόδρομος Σαββίδης.

Η συνέντευξη πλαισιώνεται από φωτογραφίες από παραστάσεις τουπλάνα από την παράσταση «Σκηνές από ένα γάμο» του Ingmar Bergman (στο θέατρο «Προσκήνιο», σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη), στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, καθώς και αποσπάσματα από τηλεοπτικές δουλειές του.

Κείμενα-παρουσίαση: Εύη Κυριακοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Έτος παραγωγής: 2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Διδώ Γεωργούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος