Έβρος: Ο κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος I. Sayilgan κρατείται μετά από απόπειρα να εισέλθει στην Ελλάδα

Στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών της περιοχής Φυλακίου Έβρου, κρατείται από χθες Κυριακή ο δημοσιογράφος Idris Sayilgan ο οποίος συνελήφθη το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου στην παρέβρια περιοχή Ισσακίου Διδυμοτείχου από άνδρες του Τμήματος συνοριακής Φύλαξης για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, κουρδικής καταγωγής, είναι γνωστός στην γείτονα χώρα καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος στις 27 Νοεμβρίου 2019, αφού κρατήθηκε στη φυλακή για 1.137 ημέρες και είχε καταδικαστεί εκ νέου σε επιπλέον 4 χρόνια φυλάκιση το 2020 στην πόλη Mus, για «υπόθεση προπαγάνδας και τρομοκρατικής οργάνωσης» που ασκήθηκε εναντίον του ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του καθώς ο πρώην δημοσιογράφος του πρακτορείου Dicle είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» και «μέλος σε τρομοκρατική οργάνωση» όπου είχε οδηγηθεί στις φυλακές Τραπεζούντας

Ως δημοσιογράφος του πρακτορείου Mezopotamya ο Idris Sayilgan τον Μάρτιο του 2020 κρατήθηκε στην Αδριανούπολη όπου πήγε να ακολουθήσει τους πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς τα ελληνικά σύνορα.

Ο Sayilgan είχε συλληφθεί μαζί με τον δημοσιογράφο Νaci Kaya με την αιτιολογία ότι «μπήκαν σε απαγορευμένη περιοχή» το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 και αφού είχαν ασκήσει έφεση αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τελικά στις 14 Απριλίου 2021 είχαν αθωωθεί λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.
Ο δημοσιογράφος κρατείται διοικητικά ενώ ήδη δικηγόρος της περιοχής ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος