Έβρος: Ο Έλληνας ιατροδικαστής που ταυτοποιεί τα «αγνώστου ταυτότητος» θύματα της παράτυπης μετανάστευσης (video)

Τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αγνοουμένων και των οικογενειών τους αποτελεί ένας ιατροδικαστής στην Αλεξανδρούπολη που έβαλε ως στόχο ζωής κανένα θύμα μετανάστευσης να μη μείνει ως «αγνώστου ταυτότητος» αλλά, η σορός τους να επιστραφεί και να ταφεί όπως αρμόζει στον τόπο καταγωγής τους. Ο λόγος για τον καθηγητή Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Παύλο Παυλίδη.

«Στην περιοχή μας ακολουθείται ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο στην αναγνώριση και την ταυτοποίηση των νεκρών, το οποίο αποσκοπεί στο να μπορέσουμε να αποδώσουμε τους νεκρούς στα συγγενικά τους πρόσωπα», δήλωσε ο κ. Παυλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο ιατροδικαστής που εργάζεται στην περιοχή του Έβρου τα τελευταία είκοσι χρόνια περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει: «Λόγω της ιδιομορφίας του ποταμού προσπαθούμε να βρούμε προσωπικά αντικείμενα τα οποία είναι ανθεκτικά στο νερό έτσι ώστε έτσι δίνοντάς τα σε κάποιες επίσημες αρχές (αστυνομία, Ερυθρός Σταυρός, προξενικές αρχές) να έχουμε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των συγγενών και του θύματος και να περάσουμε στην εξέταση DNA ώστε να αποδώσουμε το άτομο αυτό στα συγγενικά του πρόσωπα».

Έβρος: Ο Έλληνας ιατροδικαστής που ταυτοποιεί τα «αγνώστου ταυτότητος» θύματα της παράτυπης μετανάστευσης (video)

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής, «τα τελευταία είκοσι χρόνια, μόνο από την ελληνική πλευρά του Έβρου, έχω διαχειριστεί γύρω στα 500 περιστατικά. Σίγουρα ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος» και όπως τόνισε, η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται χάρη στο πρωτόκολλο που ακολουθείται στην Σχολή Ιατροδικαστικής στην Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή την στιγμή συμμετέχουμε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα μαζί με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και προσπαθούμε μέσω των κοσμημάτων, των δαχτυλιδιών που θα βρούμε και κάποιων άλλων προσωπικών μεταλλικών αντικειμένων, να εντοπίσουμε και την προέλευση του νεκρού σε σχέση με τη χώρα του», εξήγησε ο κ. Παυλίδης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σταματάκης | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος