Εβραίοι Θεσσαλονίκης: Η φρίκη του Ολοκαυτώματος μέσα από τα μάτια τους

Η 27η Ιανουαρίου έχει ορισθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των θηριωδιών των Ναζί, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ΟΗΕ επέλεξε το 2005 να αφιερώσει αυτή τη μέρα του Ιανουαρίου στα θύματα Εβραίους συμβολικά, καθώς είναι η ημέρα που οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού απελευθέρωσαν τους κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στο πλαίσιο της σοβιετικής επιχείρησης απελευθέρωσης των κατακτημένων περιοχών της Ανατολικής Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι και στην καρδιά της Ναζιστικής Γερμανίας, το Ράιχσταγκ, όπου κυμάτισε η Κόκκινη Σημαία μετά την κατατρόπωση του στρατού των Ναζί 77 χρόνια πριν.

Στη Θεσσαλονίκη, η  φρίκη του Ολοκαυτώματος ξαναζωντανεύει μέσα από τα μάτια των Ελλήνων Εβραίων που ζουν στην πόλη.
Οι απόγονοι όσων επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καλούνται να πουν την ιστορία μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των προγόνων τους.

Η Έσθερ και η Νταίζη Αζαριά αφηγούνται την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα βιώματα της δικής τους οικογένειας που έζησε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Η Ματίκα Αζαριά, μητέρα της Νταίζυ και γιαγιά της Έσθερ, ήταν από τους ελάχιστους Θεσσαλονικείς Εβραίους που κατάφεραν να επιστρέψουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι δύο γυναίκες έχουν δημιουργήσει μία τουριστική υπηρεσία, η οποία ρίχνει φως στη μακραίωνη ιστορία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλμπέρτο Σεβή, επίσης απόγονος δύο επιζησάντων, κρατάει την ιστορική μνήμη ζωντανή μέσα από την τέχνη.

Η φωτογραφία του πατέρα του με άλλους τρεις συμπολίτες του, κοσμούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον.

Οι απόγονοι των Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνουν τώρα τον δικό τους αγώνα ώστε το “Ποτέ Ξανά” που γράφτηκε στο Άουσβιτς, να μείνει ζωντανό στις συνειδήσεις όλων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος