Θέματα όπως ο προϋπολογισμός, οι συντάξεις, τα επιδόματα, τα ενοίκια αλλά και άλλα και ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα οικονομική επικαιρότητα, κλήθηκε να σχολιάσει στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Τσάπαλος είπε αρχικά, “Πράγματι είναι εβδομάδα πληρωμών αυτή που διανύουμε. Εχθές ο πρωθυπουργός με μια ανάρτησή του ουσιαστικά ανακοίνωσε μια έκπληξη: Αντί να πληρωθεί 28 Νοεμβρίου, όπως είχαμε ανακοινώσει, η καταβολή των 250 ευρώ σε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους αυτή θα γίνει σήμερα. Αφορά συνταξιούχους άνω των 65 ετών, ανασφάλιστους υπερήλικες, συνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας. Και υπάρχουν δύο κόφτες συγκεκριμένοι: συμπλήρωση 65ου έτους, με εξαίρεση τους συνταξιούχους αναπηρίας, όπου εκεί δεν υφίσταται ο κόφτης. Και εισόδημα αν είναι άγαμος έως 14.000 ευρώ. Ενώ αν είναι έγγαμος 26.000 ευρώ. Εφόσον πληρούν το ζευγάρι συνταξιούχων σωρευτικά τα κριτήρια θα λάβουν και οι δύο από 250 ευρώ, μέχρι σήμερα το απόγευμα (…). Και ξέρουν καλά οι συνταξιούχοι ότι οι καταβολές φαίνονται στα ΑΤΜ από το απογευματάκι και μετά, για τις τακτικές τους συντάξεις. Επίσης, σήμερα, αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι καταβολές των τακτικών συντάξεων. Είναι να γίνει μία καταβολή σήμερα το απόγευμα κι άλλη μία μεθαύριο το απόγευμα. Ξέρουν οι συνταξιούχοι πότε να πάνε και με την κατάλληλη σειρά”.
Σε ερώτηση τώρα, για το αν μέχρι τέλος του μήνα, μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα ενοικίου, το δωδέκατο ενοίκιο, είπε χαρακτηριστικά “Ακριβώς. Μέχρι την Παρασκευή λοιπόν, καταβάλλεται και η δεύτερη νέα ενίσχυση (μόνιμου χαρακτήρα και αυτή), η επιστροφή ενοικίου σε πάνω από 1.000.000 ενοικιαστές. Καταφέραμε και εντάξαμε πάνω από το 85% των δικαιούχων, των ενοικιαστών, δηλαδή, σε αυτή τη μέριμνα της επιστροφής ενοικίου. Και θυμίζω η επιστροφή ενοικίου είναι ένα ενοίκιο το χρόνο, επιστρέφεται πίσω από το κράτος έως 800 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί και αφορά και τις φοιτητικές κατοικίες. Φυσικά πληρώνουμε ό, τι έχει δηλωθεί. Δεν πληρώνουμε ό, τι είναι μαύρο ενοίκιο, πληρώνουμε ότι έχει δηλωθεί στο Ε9 ως πληρωμή ενοικίου. Από εκεί και πέρα, συνολικά αυτές οι δύο καταβολές 250 ευρώ και επιστροφή ενοικίου κοστίζουν 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Πηγαίνουν στις τσέπες των πολιτών και εξυπηρετούν όπως σας είπα, 2 με 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν από 250 ευρώ ο καθένας το ζευγάρι συν την επιστροφή ενοικίου. Άρα, υπάρχουν γύρω στα 60 με 70.000 ζευγάρια συνταξιούχων οι οποίοι ζουν στο ενοίκιο και λαμβάνουν και οι δύο τα 250 ευρώ. Οπότε εκεί μπορούμε να δούμε μία έκτακτη ενίσχυση αυτή την εβδομάδα για αυτούς τους ανθρώπους που θα ξεπερνά τα 1.000 με 1.100 ευρώ, αν υποθέσουμε ότι το ενοίκιο είναι κοντά στα 500 με 600 ευρώ το μήνα. Είναι σημαντικά νομίζω χρήματα αυτά, ειδικά για χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει και των εορτών, να μπορέσουν οι άνθρωποι να καλύψουν τρύπες και να περάσουν όσο γίνεται καλύτερα τις γιορτές που έρχονται”.
Αναφορικά τώρα με το νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις αυξήσεις που θα πάρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου οικονομικών σημείωσε “Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, σε συνεργασία φυσικά με το Υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με τις αλλαγές στο βαθμολόγιο και κατ’ επέκταση στο μισθολόγιο. Το μισθολόγιο για το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομία κτλ. αλλάζει και αλλάζει προς το δικαιότερο. Η πρώτη παραδοχή: Δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος που να μη δει αύξηση. Και όχι απλά θα δει αύξηση. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις πάνω από 1450 ευρώ τον χρόνο κατ’ έτος, χωρίς να υπολογίσουμε και τα επιδόματα θέσης που ο καθένας δικαιούται αναλόγως του βαθμού και την θέση την οποία κατέχει. Άρα, μεσοσταθμικά ξαναλέω, και υπάγεται στο μεσοσταθμικό και ο υπαξιωματικός, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δουν μέσα στους επόμενους μήνες κατοχυρωμένο τον 13ο μισθό και ένα μέρος του 14ου μισθού. Τώρα, από κει και πέρα θεσπίζονται 20 μισθολογικά κλιμάκια στις Ένοπλες Δυνάμεις, που ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός και των ετών υπηρεσίας που έχει το κάθε στέλεχος στο σώμα και της θέσης ευθύνης που κατέχει, λαμβάνοντας μία προσαύξηση. Άλλο να είσαι ας πούμε συνταγματάρχης και να έχεις μια συγκεκριμένη θέση στο στράτευμα και άλλο να είσαι υπολοχαγός. Προφανώς όσο μεγαλώνει ο βαθμός τόσο θα υπάρχει και ένας συντελεστής προσαύξησης για καλύτερα εισοδήματα. Δεν σημαίνει όμως, ότι ξεχνάμε τους υπαξιωματικούς και υπαξιωματικοί κερδίζουν (…)”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος