ΕΡΤ3-” Ώρα μηδέν”: Η επόμενη ημέρα μετά την απολιγνιτοποίηση

Με το θέμα της απολιγνιτοποίησης αλλά και της μεταλιγνιτικής εποχής στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη ασχολήθηκε η εκπομπή “Ώρα μηδέν” της ΕΡΤ3. Εκπρόσωποι φορέων, δήμαρχοι, αρμόδιοι παράγοντες, πολιτικοί αλλά και πολίτες, διατύπωσαν τις θέσεις τους αλλά και τις επιφυλάξεις τους για το θέμα.
Διερευνήθηκαν σε βάθος τα οφέλη αλλά και οι προκλήσεις, οι συμφωνίες και οι επιφυλάξεις, για ένα σχέδιο, το οποίο επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τη ζωή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Κάτοικοι και εκπρόσωποι των περιοχών που έχουν ταυτιστεί με τις περιοχές παραγωγής λιγνίτη, αγωνιούν για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της χρήσης λιγνίτη, ωστόσο, αφορούν την υγεία και την ίδια τη ζωή. Στις περιοχές γύρω από τα λιγνιτικά εργοστάσια, τα περιστατικά καρκίνου είναι πολλά.

Στην εκπομπή “Ωρα μηδέν απολιγνιτοποίηση”, εκπρόσωποι της κυβέρνησης αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης, τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η περιβαλλοντική απειλή δεν αφήνει περιθώρια για τη μη αποδοχή της απολιγνιτοποίησης. Ο χρόνος όμως και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα κρίνει εάν αυτή θα αποτελέσει περισσότερο κατάρα ή ευλογία για τους Έλληνες πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ