Έργα γλυπτικής του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο αίθριο ενός καταπληκτικού χώρου, στο βυζαντινό μουσείο της Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Η έκθεση με τίτλο “Γλυπτική”, που εγκαινιάζεται σήμερα θα διαρκέσει έως τις 21 Νοεμβρίου και θα είναι ανοικτή από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ.

Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών  Τεχνών, φιλοτεχνεί την ίδια την ιστορία. στρέφει το βλέμμα στην ανθρώπινη ζωή που εξελίχθηκε με τον άνθρωπο καλλιεργητή, εγκατεστημένο στην Μεσοποταμία, από όπου πριν από 5.000 ξεκίνησε η πρόοδος, όπως περιγράφεται στο έπος του Γκιλγκαμές. Οι καρποί της γης και η παρασκευή του ψωμιού, έφεραν το τέλος της περιπλάνησης του τροφοσυλλέκτη ανθρώπου, ο οποίος πέρασε στα θρησκευτικά του τελετουργικά το τέλος της αγωνίας του στην αναζήτηση τροφής. Αυτό ξεδιπλώνεται μέσα στην τέχνη του κ. Παπαγιάννη.

Γεγονότα που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία της χώρας, δίνουν τροφή στην φαντασία και σε υλικά για την δημιουργία νέων σχημάτων. Ένα από αυτά η καταστροφική επέλαση των γνωστών-αγνώστων από το πολυτεχνείο κατά την επέτειο του 1991. Τα θραύσματα της μνήμης και των βανδαλισμών παίρνουν μορφή μέσα από την τέχνη και υπενθυμίζουν τι σημαίνει πολιτισμός και τι είναι βαρβαρότητα.

Υπάρχει όμως ένα τμήμα της εκθέσεως που συνεπαίρνει τον επισκέπτη. Ενεργοποιεί το συλλογικό ασυνείδητο μέσα από κοινές μνήμες, αρχαίες εμπειρίες, συμβολισμούς, όνειρα και μύθους. Στο σκεπαστό του αιθρίου, στον αύλειο χώρο του μουσείου δεσπόζουν ογκώδεις, επιβλητικές, καθηλωτικές φιγούρες, που ζωντανεύουν την ύστερη εποχή του χαλκού. Οι ήρωες των Μυκηναίων, ντυμένοι στην μεγαλοπρέπεια των βασιλικών τους αξιωμάτων, αντάξιοι της Ομηρικής αφήγησης. Αρχέτυπα που βοηθούν να κατανοήσουμε την θέση μας στον κόσμο, πέρασαν στις συλλογικές εμπειρίες του γένους των Ελλήνων, αναμετρήθηκαν με την φθορά και νικηφόρα παίρνουν ζωή, γίνονται οι γέφυρες επικοινωνίας στον χρόνο και στον χώρο.

Η είσοδος στα εγκαίνια είναι ελεύθερη, αλλά με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο 2313306421/422.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19 η είσοδος στο Μουσείο θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες ή σε έχοντες rapid τεστ 48 ωρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος