Έργα αναστήλωσης στο Κάστρο της Σκιάθου και σε δύο μονές

Στα χνάρια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα βαδίσουν τα συνεργεία του υπουργείου Πολιτισμού, που θα εργαστούν για την αναστήλωση του κάστρου της Σκιάθου. Ανάλογα έργα θα υλοποιηθούν και σε δύο ιστορικά μοναστήρια του νησιού. Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Στη Σκιάθο η κυρία Αργυρούλα και η κόρη της έχουν αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στην ανάπτυξη και συντήρηση της μονής Παναγίας Εικονίστριας ή “Κονίστρα” όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Και οι φίλοι του Κάστρου της Σκιάθου, όμως, επί σειρά ετών, έστω και με τα πενιχρά τους μέσα πραγματοποιούν εργασίες στο κάστρο, το οποίο αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σε αρκετά διηγήματα του.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στα τρία σημαντικά έργα Πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.000.000 ευρώ, οι εργασίες των οποίων ξεκινούν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο επίσκεψής της στο νησί με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την διακοσιετηρίδα από το 1821. Η κ. Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, επισκέφθηκε το Κάστρο της Σκιάθου, την Ιερά Μονή Εικονίστριας και την Ιερά Μονή Παναγίας Κεχριάς. Τα έργα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας- ΕΣΠΑ 2014-2021.

“Ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που λειτουργεί αθροιστικά και για τον τουρισμό” επισήμανε η υπουργός. Όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη, «η αποκατάσταση του Κάστρου είναι ένα εμβληματικό έργο, που ξεπερνά τη Σκιάθο, αλλά και την χώρα μας, λόγω της σχέσης του με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τις συνεχείς αναφορές σε αυτό στο έργο του. Πρέπει να δούμε τον χώρο, πέρα από την αυστηρά αρχαιολογική και αναστηλωτική του διάσταση. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Κάστρου πρέπει να συνδυαστεί με την ιστορική λογοτεχνία και τις μαρτυρίες του Παπαδιαμάντη. Αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα μιας διαφορετικής και συνδυαστικής αξιοποίησης».

Συνολικά στην περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιούνται πάνω από 30 αντίστοιχα έργα. Η ανάδειξη των μνημείων στη Σκιάθο θα καταστήσει το νησί πόλο έλξης όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά, αλλά και για την πλούσια πολιτιστική του ταυτότητα.

Ρεπορτάζ Τ. Παντολέων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος