Ερευνητές αποκρυπτογράφησαν σεληνιακό ημερολόγιο κυνηγών της Εποχής των Παγετώνων

Array

Ένας Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ο Μπεν Μπέικον, φαίνεται ότι ανακάλυψε ένα πρωτόγονο σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί της Εποχής των Παγετώνων.

Ο ειδικός λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλαβαίνουμε τι εξέφραζαν οι πρόγονοί μας πριν από 20.000 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κυνηγοί ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστηματικό ημερολόγιο. Σε έρευνα που διεξήγαγε με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σημάνσεις που βρέθηκαν στις σπηλαιογραφίες ηλικίας 20.000 ετών, αντιπροσωπεύουν ένα είδος σεληνιακού ημερολογίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό έντυπο Cambridge Archeological Journal, οι πρόγονοί μας μοιράζονταν πληροφορίες για τη συμπεριφορά των ζώων μέσω γραμμών και κουκκίδων. Αν και ήταν ήδη γνωστό στους ειδικούς ότι αυτά τα σύμβολα που βρέθηκαν σε τοίχους σπηλαίων και σε φορητά αντικείμενα από την τελευταία εποχή των παγετώνων αποθήκευαν κάποιου είδους πληροφορίες, το συγκεκριμένο νόημά τους ήταν άγνωστο.

Ακούραστη και επιτυχής αναζήτηση

Ο Μπέικον, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι συντηρητής επίπλων, πέρασε αμέτρητες ώρες εξετάζοντας εικόνες από σπηλαιογραφίες στο διαδίκτυο και στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και συγκέντρωσε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για να αρχίσει να αναζητά επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Πλησίασε μια ομάδα ακαδημαϊκών με τη θεωρία του και εκείνοι τον ενθάρρυναν να προχωρήσει.

Ο καθηγητής Πολ Πέτιτ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, δήλωσε ότι “χαίρεται που το πήρε στα σοβαρά” όταν ο Μπέικον επικοινώνησε μαζί του. «Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστημικό ημερολόγιο και ετικέτες για να καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με σημαντικά οικολογικά γεγονότα στο πλαίσιο αυτού του ημερολογίου», δήλωσε.

Επειδή τα σημάδια θεωρείται ότι καταγράφουν πληροφορίες αριθμητικά και όχι λόγια, δεν θεωρούνται «γραφή» με την έννοια των εικονογραφικών και σφηνοειδών συστημάτων που εμφανίστηκαν στη Σουμερία από το 3.400 π.Χ. και μετά, αλλά ταξινομούνται ως πρώτο σύστημα γραφής. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τους σύγχρονους κύκλους γέννησης των ζώων, η ομάδα συμπέρανε ότι ο αριθμός των σημειωμάτων ήταν μια καταγραφή, ανά σεληνιακό μήνα, του πότε ζευγάρωναν. Πιστεύουν ότι η συμπερίληψη ενός σημείου «Υ», που σχηματίζεται με την προσθήκη μιας αποκλίνουσας γραμμής σε μια άλλη, σήμαινε «να γεννήσω».

Δημιουργία εγγύτητας με τους προγόνους

Ο Μπέικον δήλωσε ότι το έργο τον έκανε να αισθάνεται τους προγόνους «ξαφνικά πολύ πιο κοντά». «Καθώς εμβαθύνουμε στον κόσμο τους, ανακαλύπτουμε ότι αυτοί οι αρχαίοι μας πρόγονοι, μας μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζαμε», είπε. Τα ευρήματα ενθάρρυναν την ομάδα να διερευνήσει περαιτέρω τη σημασία άλλων σημείων που βρέθηκαν στα σχέδια των σπηλαίων.

«Αυτό που ελπίζουμε, και οι αρχικές εργασίες είναι πολλά υποσχόμενες, είναι ότι η αποκάλυψη περισσότερων τμημάτων του πρωτόγονου γραφικού συστήματος θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε ποιες πληροφορίες εκτιμούσαν οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Μπέικον.

Πηγή: DW

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος