Έρευνες και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία

Ένα ανθρώπινο λάθος, που όμως έχει πολλές παραμέτρους. Τι οδήγησε σε μια τραγωδία, με ψυχολογικό και συναισθηματικό κόστος, που καταβάλλουν οι οικογένειες των θυμάτων, οι τραυματίες και σύσσωμος ο ελληνικός λαός;   

Ο Νικόλαος Κιουτσούκης, εργαζόμενος «Hellenic train» – γ.γ Γ.Σ.Ε.Ε., απαντά στην ΕΡΤ3 πως η λειτουργία του Συστήματος Τηλεδιοίκησης θα απέτρεπε την τραγωδία.

Προέχει η ασφάλεια των επιβατών των τραίνων, όπως και των εργαζομένων σε αυτά. Να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες σημειώνει ο κ. Κιουτσούκης. «Πρέπει να το αποδεικνύουμε ότι είμαστε μέλος της ΕΕ. Την ευθύνη για την μη τοποθέτηση του Συστήματος έχουν όλες οι κυβερνήσεις μετά την αγορά του το 2000».

Όσον αφορά την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, «είναι μια από τις πολλές αντίστοιχες αρχές που δεν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Αναρωτήθηκε αυτή η Αρχή αν τα καινούργια τραίνα που ήρθαν στην Ελλάδα έχουν επάνω τους τα Συστήματα που απαιτούνται για να κινούνται με ασφάλεια;».

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Τα δεδομένα θα δείξουν τι έφταιξε.

Το σύστημα σηματοδότησης τελειώνει 5,5 χλμ. βορείως της Λάρισας. Εκ των πραγμάτων δεν απαιτείται σηματοδότηση κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής, εκεί όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα αναβαθμισμένα συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, που υπήρχαν γιατί αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου;

Ήταν χαλασμένο το φανάρι, και αναβόσβηνε στο κόκκινο στην επίμαχη διάβαση; Πότε χάλασε και γιατί;

Πως αποφάσισε ο σταθμάρχης να παρακάμψει την φωτεινή απαγόρευση; Ποιος του υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε σημασία;

Πως βρέθηκε ένας ελλειμματικά εκπαιδευμένος υπάλληλος που μετετάχθη, άγνωστο πως, σε θέση, για την οποία προφανώς ήταν ακατάλληλος;

Επιπλέον, η ενημέρωση του σταθμάρχη στην Λάρισα έγινε από τον συνάδελφό του στους Πόρους Πιερίας. Ο σταθμάρχης Λαρίσης είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, που πυροδότησε μια έκρηξη.

Έρευνες και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία

Υπάρχει θέμα περισσοτέρων προσλήψεων ή ενίσχυσης των αυτόματων συστημάτων;

Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας, που θα αποτρέψουν τραγωδίες μελλοντικά;

Επίσης, άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον εκείνων που επιδίδονται στην κλοπή καλωδίων και εξοπλισμού ή εκείνους που προκαλούν πυρκαγιές. Η ανοχή σε συγκεκριμένες ομάδες που ενεργούν, όπως αποδεικνύεται εγκληματικά, πρέπει να λάβει τέλος. Αυστηρή νομοθεσία που θα καθιστά κακούργημα τέτοιες ενέργειες με τις ανάλογες ποινές για δράστες και κλεπταποδόχους.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος