Έρευνα της «διαΝΕΟσις» – Η επίδραση της πανδημίας στην καθημερινότητα

Έρευνα της «διαΝΕΟσις» που διεξήχθη σε δείγμα 100 ατόμων άνω των 17, στα μέσα Οκτωβρίου, σχετικά με την πανδημία και την επιρροή της στην κοινωνία εμφανίζει ότι το 75% των Ελλήνων θεωρεί τον κορωνοϊό μια σοβαρή απειλή.

Η έρευνα δείχνει ότι ανάμικτα συναισθήματα επικρατούν στον πληθυσμό. Η αισιοδοξία εναλλάσσεται με την απαισιοδοξία. Σύμφωνα με την Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής ερευνών της “διαΝΕΟσις”, η επιστροφή στην εργασία είναι ενδεικτική της αισιοδοξίας που επικρατεί στο 83%. Εν τούτοις, η αβεβαιότητα στο 40% και η ανασφάλεια σε ποσοστό 31% εξακολουθούν να είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Τρείς στους τέσσερις πιστεύουν ότι η Covid-19 αποτελεί μια “σοβαρή απειλή” για την υγεία τους, ενώ το 34,5% δηλώνει απόλυτη εμπιστοσύνη στα εμβόλια. Το 83% των εργαζομένων δουλεύουν πλέον κανονικά στον χώρο εργασίας τους. Επίσης, οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι υπόλοιποι μισοί πιστεύουν το αντίθετο. Ένα ποσοστό 67% πιστεύει πως τα χειρότερα έχουν περάσει, ενώ ένα 26,2% θεωρεί πως έρχονται δυσκολότερες ημέρες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για κάποιες ομάδες του πληθυσμού. 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους εκπαιδευτικούς και για τους ένστολους, 3 στους 4 πιστεύουν ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, ενώ ο, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (στο συνολικό δείγμα) πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες.

Κρίνοντας τους αρνητές των εμβολίων οι ερωτηθέντες, εκ των οποίων 6 στους 10 είναι εμβολιασμένοι υποστηρίζουν ότι “η συμπεριφορά των ανεμβολίαστων είναι αντικοινωνική”. Ωστόσο, 7 στους 10 εμβολιασμένους πιστεύουν ότι το να μην εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι “είναι δικαίωμά τους”.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι το 41% των ανεμβολίαστων (ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 800.000 πολίτες) δήλωσαν πως δεν θα εμβολιαστούν ακόμα κι αν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος