Έρευνα για την εύκολη διάγνωση του καρκίνου στο παχύ έντερο- Η πρωτοποριακή ιδέα της iGEM Thrace

Η βραβευμένη διεπιστημονική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, iGEM Thrace συμμετέχει στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Mindspace University με τη Salica, μια συσκευή που φιλοδοξεί να είναι η πρώτη παγκοσμίως που με μια μικρή ποσότητα σάλιου, θα μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου χωρίς την παρέμβαση γιατρού ή μικροβιολόγου.

Η iGEM Thrace επιδιώκει μέσω της Salica να δώσει ώθηση και στις έρευνες για τους βιοδείκτες του σάλιου και τι μπορούν να μας αποκαλύψουν αυτοί για τον καρκίνοι του παχέος εντέρου.

Της ομάδας ηγείται ο φοιτητής Μοριακής Βιολογίας, Αλέξανδρος Σκούρης.

Στην iGEM Thrace ενώνουν τις δυνάμεις τους φοιτητές του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, αλλά και φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης. Οι τόσες ειδικότητες είναι απολύτως απαραίτητες γιατί για την υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αιχμής της μοριακής και συνθετικής βιολογίας αλλά και ανάλυση δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον δεύτερο πιο θανατηφόρο καρκίνο στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, περίπου 450.000 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου ενώ περίπου 230.000 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του. Το κλειδί παραμένει η διάγνωση. Έρευνες δείχνουν πως αν ο καρκίνος εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό των ασθενών που θα είναι εν ζωή 5 χρόνια μετά την διάγνωση του καρκίνου φτάνει το 93%. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών όμως επισημαίνει πως παρότι η οδηγία είναι τα πρώτα διαγνωστικά τεστ να ξεκινούν από την ηλικία των 50, μόνο ένας στους δύο ενήλικες, ηλικίας 50 έως 54, ετών έχει εξεταστεί για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η Αγλαΐα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Φυσιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η κ. Παππά αναφέρθηκε στην ομάδα IGEM την ιδέα της οποίας χαρακτήρισε πρωτοποριακή και μίλησε για τις έρευνες που γίνονται για τη διάγνωση του καρκίνου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος