Έρευνα για τις δημόσιες βρύσες και το νερό ως δημόσιο αγαθό

Τον Ιούλιο του 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη δωρεάν παροχή νερού σε δημόσια κτίρια και χώρους συνάθροισης και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να γεμίζει από δημόσιες βρύσες τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία του για να περιορίσει την παραγωγή απορριμμάτων από πλαστικό.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι να βρει κανείς βρύσες στο δημόσιο χώρο, που μάλιστα να λειτουργούν; Από τις απαντήσεις του κόσμου και την αυτοψία, που έκανε η εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3”, διαπιστώθηκε ότι από ελάχιστες βρύσες στα πάρκα του δήμου Θεσσαλονίκης τρέχει νερό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εγκατάσταση κρουνών πόσιμου νερού σε δημόσιους χώρους τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να εξοικονομούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην Ελλάδα, η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού το 2019 ήταν 133 λίτρα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 6η θέση στην Ευρώπη. Εάν ένας μόνο άνθρωπος σταματούσε να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό, θα γλίτωνε το περιβάλλον από περίπου 200 μικρά και μεγάλα πλαστικά μπουκάλια τον χρόνο. Αθροιστικά η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια ετησίως.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΟΜΙΚΡΟΝ 3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος