Επίθεση Ουίλιαμ κατά BBC για τη συνέντευξη της Νταϊάνα με παράνομες μεθόδους

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Στα πυρά της βασιλικής οικογένειας και του πολιτικού κόσμου βρίσκεται ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, έπειτα από την καταδικαστική έκθεση του Λόρδου Ντάισον για παράνομες πρακτικές του δημοσιογράφου του BBC Μάρτιν Μπασίρ, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1995.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ προέβη σε μία σπάνια για το παλάτι δημόσια δήλωση, με την οποία εξέφρασε την καταδίκη του για τις πρακτικές που χρησιμοποίησε ο Μάρτιν Μπασίρ.

Η ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε, ότι το BBC κάλυψε την «δόλια συμπεριφορά» του δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ, για να πάρει μια εκρηκτική συνέντευξη με την πριγκίπισσα Ντιάνα, πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η “έρευνα Ντάισον” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μπασίρ είχε διαπράξει «σοβαρή παραβίαση», χρησιμοποιώντας ψεύτικες δηλώσεις τραπεζών για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αδελφού της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Έρλ Σπένσερ.

Στην περίφημη συνέντευξη του 1995 η Νταϊάνα είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά την απιστία του συζύγου της, πρίγκιπα Καρόλου, λέγοντας την διάσημη φράση, “είμαστε ήταν τρεις σε αυτόν τον γάμο”. 

Η εταιρεία έστειλε προσωπική συγνώμη στον Πρίγκιπα της Ουαλίας, στους δούκες του Κέμπριτζ και του Σάσεξ και στον αδερφό της Νταϊάνα, Έρλ Σπένσερ.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «προφανώς ανησυχεί πολύ» για την έκθεση στη συνέντευξη του Μάρτιν Μπασίρ με την Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός «θα κάνει κάθε δυνατό βήμα για να βεβαιωθεί ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Με δήλωση του, ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει εάν χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο BBC μετά την έκθεση του Λόρδου Ντάισον.

Ο Δούκας του Κέμπριτζ στην δήλωση του είπε ότι, ένιωσε «απερίγραπτη θλίψη» αφού έμαθε τα ευρήματα της έρευνας, και ότι η συνέντευξη είχε τροφοδοτήσει άμεσα τον «φόβο, την παράνοια και την απομόνωση», που η μητέρα του βίωνε τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Σε μια ξεχωριστή δήλωση, ο πρίγκιπας Χάρι είπε, ότι ήταν «ο κυματισμός μίας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών» που τελικά πήρε τη ζωή της Ντιάνα.

«Σε όσους δημόσια απολογήθηκαν γι’ αυτό, σας ευχαριστούμε που δέχεστε την υπαιτιότητα σας. Ωστόσο, αυτό που με απασχολεί βαθιά είναι ότι τέτοιες πρακτικές, και ακόμη χειρότερες, εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες σήμερα», δήλωσε ο δούκας του Σάσεξ.

Το θέμα απασχολεί τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο καθώς θεωρείται ως επικίνδυνη αφορμή για μία εφ’ όλου επίθεση στο BBC.

Ο υπουργός δικαιοσύνης είπε ότι “η συγνώμη είναι μία αρχή” αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν από εδώ και στο εξής. Ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ ερωτώμενος στο πρόγραμμα Today, εάν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε την ιστορία ως «δικαιολογία» για να «επέμβει στο BBC».

«Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το πολύ σοβαρό σύνολο αποκαλύψεων, ως δικαιολογία για να κάνει ή να μην κάνει τίποτα», απάντησε ο υπ. Δικαιοσύνης.

Η Μητροπολιτική αστυνομία με ανακοίνωση της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο “εγκληματικής έρευνας” στην περίπτωση που νέα στοιχεία έρθουν στο φως, καθώς τον Μάρτιο του 2021 είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.  

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ζήτησε με την δήλωση του, το πρόγραμμα με την συνέντευξη να μην προβληθεί ποτέ ξανά, καθώς “δεν έχει καμμία νομιμότητα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος