Eπιστρέφει η Ρωσία στη συμφωνία για τα σιτηρά – Υποχωρούν διεθνώς οι τιμές των δημητριακών

Array

Με ανακούφιση υποδέχτηκε η διεθνής κοινότητα την είδηση ότι η Ρωσία αποφάσισε, μετά από μεσολάβηση του ΟΗΕ να επιστρέψει στην συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν την επανέναρξη των μεταφορών από τα λιμάνια που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, με τις τιμές των σιτηρών που είναι χρηματιστηριακά προϊόντα, να σημειώνουν σημαντική μείωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα τρόφιμα, καθώς έλαβε επαρκείς εγγυήσεις.

«H ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι ο Θαλάσσιος Ανθρωπιστικός Διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει το δελτίο τύπου του ρωσικού υπουργείου άμυνας.

Tην είδηση της επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τον ενημέρωσε ότι η συμφωνία που είχε ανασταλεί το περασμένο Σαββατοκύριακο θα επαναληφθεί.

«Κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία σχετικά με τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που καθορίστηκαν προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία πιστεύει ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», μετέδωσε αχετικα το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Δείτε επίσης:

Πηγές: Anadolu, Reuters, Tass, nexta

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος