Επιστολή Ούγγρου ΥΠΕΞ στον Ντμίτρο Κουλέμπα για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία

Η απάντηση της Ουκρανίας σε ένα έγγραφο 11 σημείων που της παρουσίασε η Ουγγαρία για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων δεν φέρνει πιο κοντά την αποκατάσταση αυτών των δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία στο επίπεδο που υπήρχε το 2015, δήλωσε την Τρίτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto. σύμφωνα με το πρακτορείο MTI.

O Peter Szijjarto απέστειλε το εν λόγω έγγραφο στον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα σε μια συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιανουαρίου, η οποία είχε ως στόχο την προετοιμασία συνόδου κορυφής μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν ζητήσαμε καμία ειδική μεταχείριση, αλλά μόνο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που έχουν αποκτήσει οι (εθνικοί) Ούγγροι», δήλωσε ο υπουργός Szijjarto την Τρίτη, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η απάντηση του Κιέβου “δεν περιέχει καμία πρόοδο σε αυτό το κεφάλαιο” και ανακοίνωσε ότι η Ουγγαρία θα κοινοποιήσει επίσημα την απάντησή της στην Ουκρανία την Τετάρτη μετά από αυτή που έλαβε.

«Εφόσον η Ουκρανία δεν υιοθετεί τη νομοθεσία για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της ουγγρικής εθνικής μειονότητας, η Ουγγαρία δεν βλέπει καμία ευκαιρία για συνάντηση υψηλού επιπέδου» μεταξύ του πρωθυπουργού Ορμπάν και του προέδρου Ζελένσκι, είπε ο Szijjarto.

Ο Όρμπαν και ο Ζελένσκι δεν έχουν συναντηθεί από τότε που ο πόλεμος ξεκίνησε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης είναι τεταμένες, με την ουγγρική κυβέρνηση να κατηγορεί το Κίεβο για παραβίαση των δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας στη περιοχή της Υπερκαρπαθίας. Αυτές οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν ο Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο και προειδοποίησε ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα διεθνές φόρουμ έως ότου αποκατασταθούν τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας.

Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση, πολλοί Ούγγροι από την Ουκρανία που είχαν στρατολογηθεί στον ουκρανικό στρατό πέθαναν στο μέτωπο. Τον Ιούνιο του 2022, η Ρωσία μετέφερε στην Ουγγαρία 11 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου ουγγρικής εθνότητας, αυτή η συμφωνία μεταξύ Βουδαπέστης και Μόσχας προκάλεσε τον εκνευρισμό του Κιέβου.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου – Πηγή: Agerpres.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος