Έπαψαν να ισχύουν από τα μεσάνυχτα τα ταξιδιωτικά έγγραφα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτης παύουν πλέον να ισχύουν τα διαβατήρια με την παλαιότερη ονομασία  «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όσοι πολίτες της χώρας δεν έχουν αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα με τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δεν θα μπορούν να μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Σκόπια – του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Νίκου Φραγκόπουλου

Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου του 2024 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και βάσει της συμφωνίας, εντός του διαστήματος αυτού, οι πολίτες της χώρας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια), αν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ώστε σε αυτά να αναγράφεται το νέο όνομα του κράτους: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής (11/02) ενημερώνει τους πολίτες της χώρας για την εξέλιξη αυτή και παρακαλεί τους πολίτες της χώρας που έχουν ακόμη παλαιά διαβατήρια και θέλουν με αυτά να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να μην το πράξουν, διότι όπως διευκρινίζει, κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί.Το ίδιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας θα ισχύει και για τα παλαιά διπλώματα οδήγησης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019. Βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας, όλα τα επίσημα έγγραφα και υλικό της δημόσιας διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας για διεθνή χρήση και εκείνα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων διαβατήρια, άδειες και διπλώματα οδήγησης) θα αντικατασταθούν το αργότερο  εντός πέντε ετών από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, προκειμένου σε αυτά να αναγράφεται η νέα ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Η Βόρεια Μακεδονία άρχισε να εκδίδει νέα προσωπικά έγγραφα για τους πολίτες της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης) μόλις από τον Ιούλιο του 2021. Λόγω και έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών της χώρας δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να αντικαταστήσει τα προσωπικά του έγγραφα, με αποτέλεσμα να εκφράζονται έντονα παράπονα και το όλο θέμα να κυριαρχεί στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 έχουν εκδοθεί 1.280.528 νέα διαβατήρια, 1.100.497 νέες ταυτότητες και 570.227 διπλώματα οδήγησης νέου τύπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος