Επανυπολογίστηκε για τρίτη φορά ο αριθμός «π» – Έφτασε τα 100 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία

Επανυπολογίστηκε για τρίτη φορά ο αριθμός «π» φθάνοντας τα 100 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία.

Υπενθυμίζεται πως τον αριθμό «π» υπολόγισε το Google Cloud, πρώτη φορά το 2019, σε 31,4 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία. Αυτό ήταν παγκόσμιο ρεκόρ αφού είναι ένας άρρητος αριθμός που δεν μπορεί να εκφραστεί ακριβώς. Στη συνέχεια, όμως, το 2021, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Grisons, Ελβετία, πρόσθεσαν άλλα 31,4 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία στον αριθμό, ανεβάζοντας το σύνολο σε 62,8 τρισεκατομμύρια δεκαδικά, σύμφωνα με το Interesting Engineering.

Και τώρα, το Google Cloud έχει σπάσει το τελευταίο ρεκόρ, επανυπολογίζει τον αριθμό ‘’π’’ σε 100 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Google Cloud σημειώνει ρεκόρ για τον αριθμό των ψηφίων της μαθηματικής σταθεράς, ενώ ο αριθμός των υπολογισμένων αριθμών του ‘’π’’ έχει τριπλασιαστεί σε μόλις τρία χρόνια.

«Αυτό το επίτευγμα αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης ταχύτητας της υποδομής Google Cloud από χρόνο σε χρόνο», ανέφερε σε μια δήλωση το Google Cloud και συμπληρώνει πως «η βασική τεχνολογία που το κατέστησε δυνατό είναι το Compute Engine, η ασφαλής και προσαρμόσιμη υπηρεσία υπολογιστών του Google Cloud και ορισμένες πρόσφατες προσθήκες και βελτιώσεις σε αυτήν».
Το πρόγραμμα που έκανε τον υπολογισμό 100 τρισεκατομμυρίων δεκαδικών του ‘’π’’ ονομάζεται y-cruncher v0.7.8, από τον Alexander J. Yee. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται ονομάζεται Chudnovsky. Ο υπολογιστικός κόμβος που εμπλέκεται είναι ένας n2-highmem-128 με 128 vCPU και 864 GB μνήμης RAM. Ο υπολογισμός ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022. Διήρκεσε συνολικά 157 ημέρες, 23 ώρες, 31 λεπτά και 7.651 δευτερόλεπτα. Ο αποθηκευτικός χώρος που καταλαμβάνει αυτός ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός είναι 515 TeraBytes.
Επιπλέον, χρειάζεται πολλή υπολογιστική ισχύς, αποθήκευση και λεπτότητα στο δίκτυο για να καταστεί εφικτός ένας υπολογισμός αυτού του μεγέθους. Το Google Cloud έχει υπολογίσει το μέγεθος προσωρινής αποθήκευσης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του υπολογισμού σε περίπου 554 TB.
«Η μέγιστη χωρητικότητα που μπορείτε να συνδέσετε σε μια εικονική μηχανή είναι 257 TB, η οποία είναι συχνά αρκετή για παραδοσιακές εφαρμογές ενός κόμβου, αλλά όχι σε αυτήν την περίπτωση», ανέφερε η δήλωση.
Για να ξεπεράσει τον περιορισμό, η εταιρεία συνδύασε έναν υπολογιστικό κόμβο με 32 κόμβους αποθήκευσης. Οι προσπάθειες του Google Cloud να καταλήξει σε μια τελική λύση για τα πρώτα 100 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία στον αριθμό pi είναι αξιοθαύμαστες.
Αλλά αυτό δεν είναι μόνο το παλιό ελληνικό γράμμα και ο αριθμός πίσω από αυτό. Υπολογίζοντας αυτόν τον εντυπωσιακό αριθμό δεκαδικών ψηφίων, η εταιρεία έδειξε πόσο ευέλικτη είναι η υποδομή της, επιτρέποντας στις ομάδες να ξεπεράσουν τα όρια των επιστημονικών πειραμάτων και ταυτόχρονα δείχνοντας πόσο αξιόπιστα είναι τα προϊόντα τους.
Τελικά, ποιο άλλο υλικό μπορεί να εκτελέσει έναν υπολογισμό για περισσότερο από 5 μήνες χωρίς διακοπή, χωρίς σφάλματα;

Μετάφραση : Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος