Επανέρχεται ο Τζόνσον με το νομοσχέδιο για το Brexit (video)

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης παρουσίασε στη Βουλή η κυβέρνηση Τζόνσον, θέτοντας “ασφυκτικό” όπως χαρακτηρίστηκε χρονικό πλαίσιο τριών ημερών “να εγκριθεί ή να αποσυρθεί”. Για την “ώρα της αλήθειας”, μιλούν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης καθώς στις 21.00 ώρα Ελλάδας διεξάγεται η κρίσιμη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία κρίνεται εάν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο προλαβαίνει να αποχωρήσει συντεταγμένα, στις 31 Οκτωβρίου.

Η Βρετανία μπορεί να αρχίσει να επουλώνει τα τραύματά της και να ενώνεται, αν οι βουλευτές υιοθετήσουν τη νομοθεσία για την επικύρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ για το Brexit”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Νίκη του Τζόνσον στις δύο σημερινές ψηφοφορίες θα ανοίξει τον δρόμο στους αντιπάλους του για να επιτεθούν στην κυβέρνηση με τροπολογίες προειδοποιούν ωστόσο αναλυτές. Σε περίπτωση απορριπτικής ψήφου, οι πιθανότητες τελικής υιοθέτησης του νόμου πριν από το τέλος του Οκτωβρίου σχεδόν εκμηδενίζονται και αυξάνονται οι πιθανότητες για Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να ανακτήσει του έλεγχο του εαυτού του. Το κοινό δεν θέλει άλλες καθυστερήσεις, ούτε οι ευρωπαίοι ηγέτες, ούτε κι εγώ», δήλωσε σ Βρετανός πρωθυπουργός ζητώντας  από το κοινοβούλιο, στο οποίο ο ίδιος δεν έχει πλειοψηφία, να εγκρίνει σε διάστημα τριών ημερών τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως τόνισε , ελπίζει σε ξεκάθαρη θετική ψήφο ούτως ώστε με συνοπτικές διαδικασίες έως το Σαββατοκύριακο να προωθηθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και στην Βουλή των Λόρδων.

Ντ. Τουσκ: «Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ η απόφασή μας»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως αίτημα του Λονδίνου για παράταση της προθεσμίας του Brexit, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα τονίζοντας πως δεν θα ληφθεί ποτέ απόφαση που να αναγκάζει τη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Σε μία ένδειξη της ατμόσφαιρας στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου και ενέργειας» την διαδικασία του Brexit και επέμεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χθες, η Κομισιόν επιβεβαίωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει νέα παράταση στη Βρετανία για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επανέρχεται με την κατάθεση σχεδίου νόμου για την συμφωνία ενώ χθές δέχτηκε νέα ήττα, αφού ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου εμπόδισε δεύτερη ψηφοφορία , ως “άσκοπη ενέργεια”, δεδομένου ότι η συμφωνία απορρίφθηκε το περασμένο Σάββατο.

Το νομοσχέδιο – στις 110 σελίδες του – περιλαμβάνει κάποιες προβλέψεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η «αρχή μη υποβάθμισης», καθώς και τη δέσμευση ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει με ψηφοφορία την εντολή διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ και τον τύπο της τελικής εμπορικής συμφωνίας.

Περιλαμβάνει, επίσης, πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επικυρώσει την συμφωνία του για το Brexit έγκαιρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Για την επικύρωση  διεθνούς συμφωνίας, όπως η συμφωνία για το Brexit, σχετική νομοθεσία ζητά από το βρετανικό κοινοβούλιο να συνεδριάσει για 21 μέρες, ωστόσο, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, έχει προστεθεί στο νομοσχέδιο μία άλλη πρόβλεψη που αναστέλλει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, ο βουλευτής των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει τον σωστό έλεγχο του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συζητηθεί μία τόσο σημαντική νομοθεσία.

Ανταπόκριση:Ευδοξία Λυμπέρη
Πηγή:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Brexit: «Οχι» σε δεύτερη ψηφοφορία από τον πρόεδρο της βρετανικής Βουλής (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος