Επανεκκίνηση συνομιλιών Λονδίνου-ΕΕ μετά το βέτο του DUP

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία, με λίγα μόνο ζητήματα σε εκκρεμότητα, δήλωσε την Τρίτη σε υπουργούς της η Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες αναμένεται να επανεκκινήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τερέζα Μέι αγωνίζεται για να διασώσει μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις διαφωνίες των πολύτιμων για τον κυβερνητικό συνασπισμό βορειο-ιρλανδών κυβερνητικών της εταίρων – του μικρού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που αντιτίθεται με κάθε σφοδρότητα στην εναρμόνιση, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, του ρυθμιστικού πλαισίου που θα ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία με εκείνο που εφαρμόζεται στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το DUP προβάλλει το βέτο του σε μία ρύθμιση που «θα αποσπάσει» τη βρετανική επαρχία του Όλστερ από τη βρετανική επικράτεια και απειλεί να εγκαθιδρύσει ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στην ιρλανδική και την βρετανική νήσο.

Η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του DUP, διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί μέχρι το Λονδίνο, αφού δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας για το θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Ωστόσο, η συμφωνία για το Ιρλανδικό εμφανιζόταν τη Δευτέρα ως επικείμενη: προέβλεπε την εναρμόνιση των ρυθμιστικών πλαισίων που θα ισχύουν στην Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit για να αποφευχθεί η επαναφορά του συνοριακού διαχωρισμού ανάμεσά τους, και μαζί με αυτόν ο έλεγχος στην κυκλοφορία προσώπων και αγαθών.

Μιλώντας για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως οποιαδήποτε εικασία ότι η βρετανική κυβέρνηση θα άφηνε μόνο ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στην τελωνειακή ένωση είναι εσφαλμένη.

Τα ενδο-ιρλανδικά σύνορα εξαφανίστηκαν μετά τη συμφωνία της Μ. Παρασκευής τον Απρίλιο 1998, που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε καθολικούς εθνικιστές και προτεστάντες ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ωστόσο, το προτεσταντικό DUP έθεσε βέτο, τινάζοντας στον αέρα την τελευταία στιγμή τη συμφωνία.

Σφοδρά αντίθετο με τον διαχωρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο με τη θέσπιση διαφορετικού ρυθμιστικού καθεστώτος, το μικρό προτεσταντικό κόμμα αποφάσισε να παίξει το ισχυρό του χαρτί απειλώντας την Τερέζα Μέι με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Διαβουλεύσεις

Ως προς τα ιρλανδικά σύνορα, «παραμένουν κάποιες διαφορές που απαιτούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις», σχολίασε η Τερέζα Μέι.

Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα κάλεσε την πρωθυπουργό να θέσει σε συζήτηση κατά τις συνομιλίες τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αλλάξει την ουσία του κειμένου, αλλά χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», δήλωσε η Χέλεν ΜακΕντι, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ιρλανδικής κυβέρνησης στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE, υπενθυμίζοντας ότι το Δουβλίνο «συμφωνεί με το κείμενο που έγινε αποδεκτό».

Τη Δευτέρα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του για την κατάρρευση της συμφωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέι Φίλιπ Χάμοντ προσπάθησε από τις Βρυξέλλες να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, δηλώνοντας με βεβαιότητα: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Την αισιοδοξία του συμμερίστηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσε τη Δευτέρα ότι μία συμφωνία είναι εφικτή εντός αυτής της εβδομάδας.

Όμως, η κατάρρευση της συμφωνίας τη στιγμή που όλα ήταν στο πράσινο αποδυνάμωσε τη θέση της Τερέζα Μέι: «Αυτό ήταν πλήγμα για την πρωθυπουργό», σχολίασε στο BBC ο Πίτερ Ρίκετς, μόνιμος γραμματέας του Φόρεϊν Οφις από το 2006 μέχρι το 2010.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ντάουνινγκ Στριτ που θα στενοχωρηθούν που δεν υπήρξαν περισσότερο ξεκάθαροι με το DUP, ώστε η κατάσταση να έχει ξεκαθαρίσει πριν πάρουν το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες», δήλωσε στο BBC 4 ο πρώην υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Τζόουνς.

Το θέμα των ιρλανδικών συνόρων είναι το ένα από τα τρία ζητήματα, μαζί με τον «λογαριασμό» του διαζυγίου και το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία, που πρέπει να επιλυθούν πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάμεσα στα θέματα τριβής παραμένει ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που θα βρίσκονται επί βρετανικού εδάφους μετά το Brexit.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος