ΕΠΑΛ Βασιλικών: Μαθητές αναδεικνύουν τα θεραπευτικά οφέλη της λεβάντας

Τα ευεργετικά, θεραπευτικά οφέλη της λεβάντας στον ανθρώπινο οργανισμό και τις οικολογικές ιδιότητές της, αναδεικνύουν μαθητές του ΕΠΑΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν να ακολουθήσουν όλα τα βήματα, από την καλλιέργεια έως την προώθηση στην αγορά προϊόντων, από το αρωματικό φυτό της Μεσογείου.

   Η ομάδα 30 μαθητών της Α’ Λυκείου ίδρυσε τη Lavender Royal, με αντικείμενο την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών λεβάντας και τη μεταποίησή τους σε αιθέριο έλαιο και σακουλάκια με αποξηραμένα άνθη και παρουσιάζει τη δική της επιχειρηματική πρόταση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2022» του Junior Achievement Greece.

   «Συζητήσαμε με τα παιδιά πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενασχόληση με την καλλιέργεια είναι προσιτή στα παιδιά. Ζουν σε αγροτική περιοχή και οι γονείς πολλών μαθητών είναι παραγωγοί», δήλωσε  η καθηγήτρια Οικονομικών στο ΕΠΑΛ Βασιλικών, Ελένη Συριανού, η οποία καθοδηγεί τους μαθητές στο πρόγραμμα.

   Οι μαθητές μελέτησαν για την καλλιέργεια, την συγκομιδή και τη μεταποίηση της λεβάντας, τα οφέλη της για την υγεία αλλά και τις οικολογικές ιδιότητές της, το πώς βοηθά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, μειώνοντας τα επίπεδα διοξειδίου. Φύτεψαν σε έκταση στο σχολείο τους φυτά λεβάντας, ενημερώθηκαν διαδικτυακά από εκπρόσωπο επιχείρησης παραγωγής λεβάντας στο κοντινό χωριό Μεσημέρι και έμαθαν πώς αξιοποιεί επιχειρηματίας στη Χαλκιδική πουγκιά με αποξηραμένη λεβάντα, ανέφερε η κ. Συριανού.

   Στο εργαστήριο του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του σχολείου, θα γίνει η παραγωγή του αιθέριου ελαίου, με πρότυπα υψηλής ποιότητας και φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία, καθώς όραμα των μαθητών είναι η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με οικολογικά προϊόντα.

   Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν διαφορετικούς ρόλους στην επιχείρηση -τη διεύθυνση, το μάρκετινγκ, την τήρηση βιβλίου μετόχων- ώστε να συντονίζεται καλύτερα η ομάδα, μαθήτρια με καλλιτεχνική κλίση δημιούργησε το λογότυπο της Lavender Royal και άλλα μέλη της επιχείρησης έχουν αναλάβει τις φωτογραφίσεις των προϊόντων για τη διαφημιστική εκστρατεία.

   «Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση” προοδεύουν στα μαθήματά τους και λαμβάνουν μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς. Τα παιδιά μεταλλάσσονται, αποκτούν ενδιαφέροντα, χαίρονται για την εμπειρία», τόνισε η κ. Συριανού, η οποία έχει λάβει ξανά μέρος στο πρόγραμμα με μαθητές του ΕΠΑΛ Βασιλικών που σήμερα φοιτούν στη Γ’ Λυκείου.

   Τα παιδιά μαθαίνουν από τους ρόλους που αναλαμβάνουν στη «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» και στρέφονται προς τις οικονομικές σπουδές και επαγγέλματα, ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Βασιλικών, υπογραμμίζοντας ότι οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι και ότι από το πρόγραμμα δημιουργούνται και δυνατές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας.

   Η Lavender Royal θα συμμετάσχει σε έκθεση που διοργανώνουν το Πάσχα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ.

   

   Μια ιδέα που «παντρεύει» την παράδοση του τόπου με τις σύγχρονες απαιτήσεις των «ψαγμένων» καταναλωτών

   Ολοκληρωμένη και καλά δομημένη χαρακτηρίζει την ιδέα των μαθητών του ΕΠΑΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκης ο inspirational mentor της ομάδας, Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Μέλος ΔΣ JA Greece – Chief Sustainability Officer TITAN, ο οποίος κλήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να περιγράψει την εμπειρία του από τη συνεργασία με τα μέλη της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης «Lavender Royal».

   «Με μία λέξη, εντυπωσιακή. Με κατέκτησαν με τον ενθουσιασμό τους, την ωριμότητά τους, την αγάπη για τον τόπο τους, την ευαισθησία τους για το περιβάλλον, τη δίψα τους για γνώση και την προσήλωσή τους στο στόχο. Βρήκα ολοκληρωμένη και καλά δομημένη την ιδέα τους για την αξιοποίηση ενός μοναδικού φυσικού συστατικού με ιδιότητες που βρίσκουν εφαρμογή σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, για απλούς καταναλωτές αλλά και για επιχειρήσεις. Ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον το πώς οι ιδέες και οι δεξιότητες των παιδιών ζυμώθηκαν και εξελίχθηκαν μέσα από τη στοχευμένη έρευνα, τη συνεργασία, το διάλογο και τις ουσιαστικές ερωτήσεις που έθεταν στις συναντήσεις μας», υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την αποστολή εμψύχωσης και ενθάρρυνσης των μαθητών.

   Εξηγώντας ποιος είναι ο ρόλος του ως inspirational mentor της ομάδας, ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι ένιωσε περισσότερο «προπονητής», παρά πνευματικός μέντορας. «Προσπάθησα να τους δείξω πώς να αναδεικνύουν τα δυνατά σημεία τους, να εντοπίζουν περιοχές προς βελτίωση, να μεθοδεύουν την εύρεση λύσεων και να συντονίζουν την ομάδα, ώστε καθένας χωριστά και όλοι μαζί να δίνουν σταθερά τον καλύτερο εαυτό τους», διευκρίνισε.

   «Συζητήσαμε όλα τα στάδια, από την ιδέα, το στρατηγικό στόχο, τις ευκαιρίες και τα ρίσκα, μέχρι τα επιμέρους σημεία του business plan, όπως τρόπους παραγωγής, κόστη, διανομή, πελατειακή βάση, μάρκετινγκ/προώθηση των προϊόντων με σύγχρονα εργαλεία, συνεργασίες, καθώς και δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης. Η ταχύτητα απορρόφησης των γνώσεων από τα παιδιά και η δημιουργική σκέψη τους σχετικά με το στήσιμο της επιχείρησής τους ήταν αξιοσημείωτες», δήλωσε ο Chief Sustainability Officer TITAN.

  

Η υλοποίηση της ιδέας των μαθητών είναι εφικτή, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, για πολλούς λόγους. «Η ιδέα ωθείται από έντονη οικολογική ευαισθησία και “παντρεύει” την παράδοση του τόπου, με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των ψαγμένων καταναλωτών, οι οποίοι όλο και περισσότερο αναζητούν βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που σέβονται το περιβάλλον», τόνισε ο inspirational mentor της μαθητικής επιχείρησης.

Εκτίμησε επίσης ότι η Lavender Royal ενεργοποιεί και αξιοποιεί ένα τοπικό οικοσύστημα από ειδικούς με τεχνογνωσία και εμπειρία, υφιστάμενες εργαστηριακές υποδομές, τοπικούς παραγωγούς και τοπικούς μεταφορείς που μπορούν να παραδώσουν υψηλής ποιότητας προϊόντα με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και σημείωσε ότι «ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της στρατηγικής της ομάδας είναι η έμφαση στην πρώτη ύλη και στην εκπαίδευση γύρω από αυτήν, με σεμινάρια καλλιέργειας της γης και παραγωγής βιολογικών προϊόντων, καθώς και μαθήματα υγείας και ευεξίας για τον τελικό χρήστη των προϊόντων».

«Η “φυσική” παρουσία του Τιτάνα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έδωσε την ευκαιρία να συνδέσουμε το mentoring με τη λειτουργία μίας επιχείρησης που παράγει και διακινεί προϊόντα. Έτσι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους στην Ευκαρπία, τα μέλη της “Lavender Royal”, επισκέφθηκαν το εργοστάσιο και εξοικειώθηκαν με τη διάρθρωση μίας εταιρίας με διεθνή δραστηριότητα και μίας βιομηχανικής μονάδας, κατανοώντας τι σημαίνουν γραμμή παραγωγής, συστήματα ασφάλειας εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος κ.λ.π.», είπε ο κ. Κανελλόπουλος και ανήγγειλε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει νέα συνάντηση, με στόχο την προετοιμασία των παιδιών για τις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

H Εικονική Επιχείρηση αποτελεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «εκμάθησης μέσα από την πράξη» και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου). Υλοποιείται δωρεάν από το Junior Achievement Greece σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα και όλους τους τύπους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικά Σχολεία, ΕΠΑ.Λ., Ειδικής Αγωγής, Πειραματικά).

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος