Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας στο Πρώτο για τον “Προσωπικό Γιατρό”: Ζητάμε 80 ευρώ αποζημίωση ετησίως ανά ασθενή (audio)

«Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, δυστυχώς και πάλι γίνεται υπό την πίεση του χρόνου, γιατί αποτελεί ως γνωστόν και μνημονιακή μας υποχρέωση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Σε σχέση με τις προηγούμενες προσπάθειες, φαίνεται ότι υπάρχει τώρα μια ετοιμότητα ως προς τον σχεδιασμό και ίσως και αξιοποίηση παλαιότερων σχεδίων. Εμείς ως Επαγγελματική Ένωση θα συνδράμουμε όπως δηλώσαμε στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την συνάντησή μας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας, Ευάγγελος Τούλης.

«Σαν επιφύλαξη, κρατάω κάποιες δεσμεύεις που έγιναν στην αρχή από τον πλευρά του Υπουργού Υγείας και αυτή την στιγμή δεν φαίνονται να ξεκαθαρίζονται στο νομοσχέδιο, πιστεύουμε αυτό να γίνει στην πορεία. Μια δέσμευσή του ήταν ότι η επιλογή του ιατρού θα είναι ελεύθερη, θα υπάρχει η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν κάλυψη από προσωπικό γιατρό. Αυτό που είχε ειπωθεί στην συνάντησή μας, είναι ότι εφόσον είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη η ελεύθερη επιλογή γιατρού να μπορούν να επιλέξουν και μη συμβεβλημένους γιατρούς εφόσον καλύπτουν οι ίδιοι οι ασθενείς το κόστος, χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος. Οπότε τον ρόλο του προσωπικού γιατρού θα τον αναλαμβάνει ο γιατρός που έχει επιλέξει ο ασθενής» προσέθεσε ο κ. Τούλης.

Σε σχέση με τα μισθολογικά κίνητρα, η πρόταση της Ένωσης προς το Υπουργείο «για την περίπτωση που μιλάμε για την κατά κεφαλήν ετήσια αποζημίωση ανά ασθενή είναι τα 80 ευρώ και μάλιστα θεωρούμε ότι ο αριθμός των 2000 ασθενών ανά γιατρό είναι μεγάλος» τόνισε ο πρόεδρός της, αντιπροτείνοντας ένα όριο 1500 ασθενών. Ο λόγος, εξήγησε που καθορίζουν αυτό το ποσό είναι ότι ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει και τον γραμματέα αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον ασθενή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δηλαδή να έχει την δυνατότητα να καλύπτει και την γραμματειακή του υποστήριξη.  Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση απαιτεί πολύ χρόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως και η συμπλήρωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, η οποία δεν είναι τόσο απλή, θέλει χρόνο και μιλάμε για έναν αριθμό 1500 ασθενών. Εάν θέλουμε να καλύπτουμε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών, θεωρούμε ότι το ποσό- το οποίο φημολογείται, γιατί δεν είναι επίσημο- των 4000 ευρώ είναι χαμηλό. Μπορεί να φαίνεται υψηλό αλλά σκεφτείτε ότι περιλαμβάνει μέσα και την γραμματειακή υποστήριξη και τα έξοδα ιατρείου όταν αφορά τους ιδιώτες, την εφορία και αυτό που μένει τελικά είναι ένας μέσος μισθός των 800 ευρώ, με ένα έργο όμως το οποίο είναι πολύ υπεύθυνο και πολύ μεγάλο» επισήμανε ο κ. Τούλης.

Για να εφαρμοστεί σωστά ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρειάζεται ένας ορίζοντας 7-10 χρόνων, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης, θεωρώντας ο ίδιος ότι το μισθολογικό θέμα δεν έχει κλείσει. Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει το άρθρο 47 μέσα, που μιλάει για κάλυψη θέσεων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε δημόσιους φορείς από γιατρούς που θα έχουν σύμβαση ή γιατρούς που έχουν γενικά το δικαίωμα της συνταγογράφησης. «Αυτό που έχουμε επισημάνει στον Υπουργό είναι ότι μπορούμε μεν να βοηθήσουμε για μια έκτακτη ανάγκη αλλά δεν μπορούμε να καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου με την επίταξη ιδιωτών ή με υποχρεωτική συνεργασία με τους ιδιώτες» σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος