Εορταστικές εκδηλώσεις στην Στουτγκάρδη για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Με την κάμερα της ΕΡΤ3 η Χρύσα Σάμου ταξίδεψε στην Στουτγκάρδη, όπου φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, για την συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Με πληθυσμό 700.000 κατοίκους η Βάδη – Βυρτεμβέργη, τιμά φέτος την κοινότητα των Ελλήνων, που ζουν στο γερμανικό  κρατίδιο. Περίπου 45.000 βρίσκονται στην περιοχή της Στουτγάρδης.

Στην Στουτγκάρδη, εξελίσσεται ένας διοργανωτικός πυρετός, για την ετοιμασία της εκδήλωσης, όπως αναφέρει ο Κώστας Κακρημανίδης γραμματέας της. Ομοσπονδίας του Συλλόγου γονέων-κηδεμόνων Βάδης – Βυρτεμβέργης

Σύμφωνα με την Ελένη Ραφαηλίδου  πρόεδρο της ομοσπονδίας του Συλλόγου ο  μόνος αντίπαλος για τους Έλληνες της ομογένειας ήταν η πανδημία, αλλά τα εμπόδια υπάρχουν για να τα υπερβαίνουμε. Παρ’ ότι δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου οι θεατές θα εισέρχονται με προκράτηση, γιατί η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε 5.000 άτομα. Η γιορτή θα ξεκινήσει από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό με παρέλαση Ευζώνων, από την Προεδρική Φρουρά που μετέβησαν άνευ όπλων στην Στουτγκάρδη. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στην Ευρώπη εκτός Ελλάδας.

Δημοσίευμα της εφημερίδος Stuttgarter zeitung προϊδέασε τους αναγνώστες με τον τίτλο για το γεγονός: «Οι Έλληνες γιορτάζουν τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας με παρέλαση στη Στουτγάρδη».[1] Στο άρθρο αναφέρονται οι Γερμανοί Φιλέλληνες όπως ο Goethe, ο Schiller και ο Hölderlin. Όλους τους ένωνε ο θαυμασμός τους για την  αρχαία Ελλάδα. Οι Γερμανοί που δεν είχαν ακόμη ενωθεί σε ένα κράτος, πολυδιασπασμένοι σε μικρά βασίλεια, είδαν με θαυμασμό ένα ολιγάριθμο λαό να ορθώνεται απέναντι σε μια από τις τέσσερεις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου. Ήταν όμως ο Βασιλιάς ενός άλλου κρατιδίου, της Βαυαρίας ο Λουδοβίκος Α΄, πατέρας του  Όθωνα, που έβαλε σε κάθε γωνιά του βασιλείου του την ελληνική σφραγίδα και ενέπνευσε τους ευρωπαίους να πολεμήσουν για την Ελλάδα. 342 Γερμανοί συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα, τους 142 εκ των οποίων σκέπασε η ελληνική γή.

Στο αρχείο της πόλης της Στουτγάρδης, εκτίθενται σήμερα άρθρα εφημερίδων, διαφημίσεις και αφίσες που αφορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από 200 χρόνια.

[1] Griechen feiern 200 Jahre Unabhängigkeit mit Parade in Stuttgart, Von Peter Stolterfoht, 06-10-2021, https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.jubilaeumsfeier-in-stuttgart-griechen-feiern-200-jahre-unabhaengigkeit-mit-parade-in-stuttgart.f593ac2a-5648-41ad-8257-593a28e193c9.html?fbclid=IwAR1QCjwp2eoafG14usnyuOehAEEudgs51xZoGesL84K8XXDEffDJR5zB3LA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος