Εορδαία: Υποδέχονται με ξύλινες φωλιές τα πουλιά της Άνοιξης

Με ξύλινες φωλιές υποδέχονται τα πουλιά στην Εορδαία. Η κατασκευή τους μπορεί να διευκολύνει την παραμονή των μικρών άγριων πτηνών, σε μία αστική περιοχή και, ταυτόχρονα, αποτελεί δημιουργική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης των παιδιών.

Καθεμία από τις φωλιές, προορίζεται για ένα συγκεκριμένο είδος πουλιού, όπως χελιδόνια, καλόγερους, παπαδίτσες και κλειδωνάδες, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κωστικίδη, μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας, και θα παρουσιαστούν στο 5ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν παιδικοί σταθμοί.

Όπως τόνισε ο κ. Κωστικίδης, ξεκινώντας τον σχεδιασμό μίας τεχνητής φωλιάς, πρέπει να ληφθούν υπόψιν ορισμένα βασικά κριτήρια όπως τα παρακάτω:

Οι φωλιές πρέπει να είναι ξύλινες, γερές κατασκευές, να αντέχουν σε κακές καιρικές συνθήκες και να έχουν τη δυνατότητα να αναρτηθούν σε δέντρα. Ένα άνοιγμα της εισόδου, διαμέτρου 2,5-3 εκ. είναι κατάλληλο για τα μικροπούλια. Μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν την πρόσβαση και σε πιθανούς θηρευτές. Το βάψιμο της φωλιάς με έντονα χρώματα δεν συνίσταται, αφού είναι πιθανό να προσελκύσει θηρευτές. Τα φυσικά χρώματα είναι τα πιο κατάλληλα. Μία μικρή πόρτα στο πλάι ή στην κορυφή της φωλιάς θα βοηθήσει πολύ στον καθαρισμό και την συντήρησή της. Τρεις- τέσσερις πολύ μικρές τρύπες στο κάτω μέρος της φωλιάς βοηθούν στην αποστράγγισή της, στην περίπτωση που μπει μέσα νερό. Για τη βαφή – συντήρηση της φωλιάς, πρέπει να προτιμώνται οικολογικά βερνίκια, ενώ είναι καλό να αποφεύγονται οι μεγάλες και βαριές κατασκευές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΙΡΗ ΚΕΣΚΙΛΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος