Έντομο καταστρέφει τις φτελιές της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη

Πάνω από μία δεκαετία, ένα φυλλοφάγο έντομο κατατρώει τα φύλλα των φτελιών που κοσμούν τους δρόμους της οδού Τσιμισκή και της Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη.  Αρκετά από τα δέντρα ξεραίνονται παρά τις προσπάθειες του Δήμου για τη διάσωσή τους.
Η εικόνα στον κεντρικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, την οδός Τσιμισκή είναι αποκαρδιωτική: οι φτελιές για ακόμα μία χρονιά μαράζωσαν, προσβαλλόμενες από ένα είδος κάμπιας (galerucella) που τις καταστρέφει. Οι ψεκασμοί με βιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποίησε ο Δήμος για πάνω από μία δεκαετία, δεν στάθηκαν ικανοί, να εμποδίσουν τη δράση του μικρού εισβολέα. Ο κύκλος ζωής του εντόμου σταματά κατά το τέλος Αυγούστου. Με βάση αυτό το δεδομένο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκπονεί ένα νέο σχέδιο.
Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στην Ιταλία. Όπως τονίζει ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης «μέσω μίας μεθόδου, της λεγόμενης ενδοθεραπείας θα μπορέσουμε να περάσουμε μέσα στον κορμό των δέντρων, χημικό που σε άλλη περίπτωση (μέσω ψεκασμού), η χρήση του  θα απαγορευόταν, καθώς με αυτήν τη μέθοδο δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο».
Επίσης όπως σημειώνει ο κ. Δημητριάδης συνολικά 45 δέντρα θα κοπούν στην οδό Τσιμισκή και θα αντικατασταθούν με άλλα που κρίνονται, σύμφωνα με τους ειδικούς ανθεκτικότερα σε τέτοιου είδους έντομα.

Ρεπορτάζ Ηλ. Σκουλή
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος