Το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων, που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο διαδόθηκε τον Μάιο ο ιός WannaCry, πλήττει τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, αφού έπληξε αρχικά σημαντικές εταιρείες και κρατικές υποδομές στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Αφού χτύπησε τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft αλλά και τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, το ransomware (λυτρισμικό) Petrwrap προκάλεσε στη συνέχεια βλάβες στη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk, έκοψε το ρεύμα στο εργοστάσιο παραγωγής των μπισκότων Lu και Oreo και ανάγκασε τους Γερμανούς εργαζόμενους της Nivea να σχολάσουν νωρίτερα από το κανονικό.
Ο ιός “εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, έχουν πληγεί πολλές χώρες”, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κόστιν Ράιου, ερευνητής στη ρωσική εταιρεία Kaspersky. Σύμφωνα με τον Ράιου, η Ουκρανία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ακολουθούν η Ρωσία και, σε μικρότερο βαθμό, η Πολωνία και η Ιταλία.
Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από πολλές εταιρείες που δέχτηκαν ταυτόχρονα επίθεση ανέφεραν ότι στην οθόνη των υπολογιστών εμφανιζόταν ένα μήνυμα με το οποίο οι χάκερ ζητούσαν να τους καταβληθούν λύτρα σε μπιτκόιν, ύψους 300 δολαρίων.
Πολλοί ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ανέφεραν ότι ο ιός Petrwrap είναι μια τροποποιημένη παραλλαγή του λυτρισμικού Petya που είχε πλήξει πέρσι πολλούς υπολογιστές.
Στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Petrwrap έπληξε τράπεζες, τη σοκολατοβιομηχανία Mars, την Nivea, τη χαλυβουργία Evraz και άλλες εταιρείες και κρατικές οντότητες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός από τη Maersk, δέχτηκαν επίθεση ο βρετανικός διαφημιστικός κολοσσός WPP, το γαλλικό εργοστάσιο Σεν Γκομπέν και η θυγατρική του, Point P, στη βόρεια Γαλλία. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NDR, “δεν λειτουργεί πλέον τίποτα” στη Beiersdorf, το εργοστάσιο που παράγει τα προϊόντα Nivea.
Και άλλες γερμανικές εταιρείες έπεσαν θύματα του κακόβουλου λογισμικού, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI.
Η BSI κάλεσε τις εταιρείες να αναφέρουν στις αρχές όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν με την ασφάλειά τους και να αρνηθούν να καταβάλουν λύτρα στους δράστες. Απηύθυνε επίσης και πάλι έκκληση στις εταιρείες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους κινδύνους και να επενδύσουν τώρα σε μέτρα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με τον Σένμπομ, μια ενημέρωση ασφαλείας που διαθέτει η Microsoft θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από ιούς σε πολλές περιπτώσεις. Φαίνεται όμως ότι ο Petya μάλλον επιτέθηκε και σε συστήματα που είχαν ενημερωθεί.
Η Europol, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου, επιβεβαίωσε με ένα μήνυμα στο Twitter ότι είναι σε εξέλιξη μια επίθεση με λυτρισμικό ενώ το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους εταίρους του, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για να λυθεί το πρόβλημα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος