Ένθετο Περιβάλλον: Ο νοσηρός αέρας των πόλεων – Ηλεκτρονικά απόβλητα σε ανοιχτές χωματερές

Μικροσωματίδια εκτός ορίων στον αέρα των μητροπόλεων του κόσμου. Ο χάρτης της ρύπανσης στην Ελλάδα. O ντροπαλός κρητικός αγριόγατος ποζάρει στις κάμερες παρέχοντας στοιχεία στην επιστημονική έρευνα και στην προσπάθεια για τη διατήρησή του. Ηλεκτρονικά απόβλητα στις χωματερές και μικροπλαστικά στη θάλασσα, η δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Δείτε περισσότερα στο «Ένθετο Περιβάλλον» του EΡΤΝews.gr:

Μέχρι και 3 φορές πάνω από τα ασφαλή όρια που θέτει ο ΠΟΥ καταγράφονται οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχουν και χειρότερα καθώς σε πόλεις της Ασίας υπερβαίνουν τα όρια 9-10 φορές. Το τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία είναι προφανές Όσο μεγαλύτερη αστικοποίηση τόσο εντονότερο το πρόβλημα της ρύπανσης. Η λύση για την αντιμετώπισή της είναι η απόσυρση ορυκτών καυσίμων και ο δραστικός εξηλεκτρισμός των μεταφορών αλλά και των συστημάτων θέρμανσης στα κτίρια που επιβαρύνουν τον αέρα των πόλεων.

Ο άγνωστος κρητικός αγριόγατος

Να γνωρίσουμε ένα ζώο που δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη του. Είναι ο κρητικός αγριόγατος. Για πρώτη φορά γίνεται έρευνα καταγραφής από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και όχι μόνο εντοπίζονται πληθυσμοί του αγριόγατου στην Κρήτη αλλά φωτογραφίζεται και κινηματογραφείται χάρις στις αυτόματες κάμερες που τοποθετήθηκαν. Οι ερευνητές τώρα καλούνται να διευκρινίσουν, μέσω γενετικής ανάλυσης,  εάν πρόκειται για είδος συγγενικό με την Αιγυπτιακή ή με την Ευρωπαϊκή αγριόγατα ή ακόμη αν πρόκειται για είδος ενδημικό της Κρήτης.

Ραγδαία η αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους είναι αυτοκαταστροφικός, όπως δείχνουν δυο έρευνες για τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τα απόβλητα πλαστικού. Αυτή είναι η πιθανότερη κατάληξη των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Να καίγονται σε ανοιχτούς χώρους σε κάποια αφρικανική χώρα, την ώρα που τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται 5 φορές ταχύτερα σε σχέση με το ρυθμό ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης τους σύμφωνα με τον ΟΗΕ. .Μόνο το 2022 πετάξαμε 62 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων και μόλις το ¼ εξ αυτών ανακυκλώθηκε. Μέχρι το 2030 θα παράγουμε ετησίως 82 εκατομμύρια τόνους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της ανεξέλεγκτης διάθεσης είναι οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία καθώς περιέχουν επικίνδυνα και τοξικά στοιχεία ενώ καταστρέφονται και πολύτιμές πρώτες ύλες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων προϊόντων ακόμη και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μικροπλαστικά και στον… παράδεισο

5 εβδομάδες πάνω σε ένα ερευνητικό σκάφος στον Ειρηνικό πέρασε η επιστημονική ομάδα του κέντρου περιβαλλοντικής έρευνας helm-holtz και απο τις δειγματοληψίες διαπίστωσαν όπως φαίνεται καθαρά και στο δείγμα οτι οι ποσότητες μικροπλαστικού στο επιφανειακό νερό της θάλασσας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν υπολογίσει μέσω μοντέλων, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος