ΠΟΥ: Πολύ σοβαρή απειλή για τον κόσμο ο ιός – Νέο κρουαζιερόπλοιο σε καραντίνα (video)

Νέο ρεκόρ θυμάτων του επικίνδυνου κορονοϊού καταγράφουν καθημερινά οι κινεζικές αρχές. Άλλοι 108 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο από την επιδημία πνευμονίας ανεβάζοντας στους 1016 τον αριθμό των νεκρών στην Κίνα. Νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ και το πρώτο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Εκτός ηπειρωτικής Κίνας έχουν αναφερθεί 319 κρούσματα σε 24 χώρες, ενώ στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess οι ασθενείς έφθασαν τους 135. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποιεί στη Γενεύη Διεθνές Φόρουμ με τη συμμετοχή 400 επιστημόνων και φορέων δημόσιας υγείας από όλο τον κόσμο. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο επικεφαλή του ΠΟΥ αναφέρθηκε στην “πολύ σοβαρή απειλή για τον κόσμο” που θέτει η επιδημία του νέου ιού απευθύνοντας έκκληση να γίνεται άμεσα ο διαμοιρασμός της όποιας γνώσης προκειμένου να αποδώσει γρήγορα η έρευνα για φάρμακα και εμβόλια.

ΠΟΥ: Πολύ σοβαρή απειλή για τον κόσμο ο ιός – Νέο κρουαζιερόπλοιο σε καραντίνα (video)Με το 99% των περιπτώσεων να είναι στην Κίνα, η  κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά κυρίως την Κίνα, ωστόσο αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή και για τον υπόλοιπο κόσμο, “είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους.

Επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian εκτίμησε ότι η επιδημία του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί

Την Πέμπτη συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας, καθώς στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό 35 άνθρωποι.

Η Κομισιόν έχει οργανώσει ειδικό κέντρο που παρακολουθεί τις εξελίξεις, καταγράφει τα κρούσματα και παρέχει συνδρομή όπου χρειαστεί.

Οι υπουργοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν παρουσία αντιπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις 11:00 (ώρα Ελλάδας), θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση απέναντι στη νόσο.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα -από το πρωί της Δευτέρας- στην Κίνα σημείωσαν ωστόσο κάμψη στα 2.478, λιγότερα κατά 574 σε σχέση με όσα είχαν δηλωθεί την Κυριακή. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό στην ηπειρωτική χώρα ανήλθε σε 42.638.

ΠΟΥ: Πολύ σοβαρή απειλή για τον κόσμο ο ιός – Νέο κρουαζιερόπλοιο σε καραντίνα (video)

Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έφθασαν στην Κίνα για να ερευνήσουν το ξέσπασμα του νέου ιού και να βοηθήσουν στον έλεγχο του. Ο ΠΟΥ παρομοιάζει  την εξάπλωση των κρουσμάτων με σπίθα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά σε όλη την ανθρωπότητα.

Ευθύνες σε ανώτερους αξιωματούχους καταλογίζει η κινεζική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κινεζική κυβέρνηση προχωρά σε αποπομπές ανώτερων αξιωματούχων για λανθασμένους χειρισμούς στην προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας.

Ο γραμματέας του κόμματος στην Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι και ο επικεφαλής της Επιτροπής ήταν μεταξύ εκείνων που «καρατομήθηκαν».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τοπικού Ερυθρού Σταυρού απομακρύνθηκε επίσης για “παράλειψη καθήκοντος” στο “χειρισμό δωρεών”.

Άλλα δύο στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος στη Χουμπέι θα αντικατασταθούν από τον αναπληρωτή διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Ουάνγκ Έσεγκεν.

Χθες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπινγκ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την έναρξη της επιδημίας, επιθεωρώντας εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο Πεκίνο, φορώντας μάσκα.

Σε περικοπές θέσεων προχωρούν πολλές επιχειρήσεις

Ανησυχία εκφράζεται και για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας στο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας, αλλά και στις ξένες εταιρείες που βασίζονται στην κινεζική παραγωγή.

Κινεζικές εταιρίες προχωρούν σε μαζικές απολύσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους εν μέσω κρίσης. Σύμφωνα με ειδικό αναλυτή είναι πιθανό δύο με τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χαθούν μέσα σε ένα τετράμηνο.

Οι αρχές προανήγγειλαν μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας πέρα από την περικοπή των επιτοκίων και δημοσιονομικών κινήτρων για την ανάσχεση της ύφεσης.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (CDB) προχώρησε στη διάθεση έκτακτων δανείων οικονομικού ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 2,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Τα δάνεια αυτά προσφέρονται κυρίως προς τις επιχειρήσεις στον βιομηχανικό τομέα, αλλά και για την αγορά υλικών πρόληψης και ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.  Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να αναφέρουν τον κοροναϊό ως NCP, μέχρι να δοθεί κάποια επίσημη ονομασία από τον ΠΟΥ.

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εκτός Κίνας-Ασθενείς στην Ιαπωνία βρέθηκαν θετικοί στον ιό παρα τα πρώτα αρνητικά δείγματα

Δύο Ιάπωνες πολίτες που είχαν επαναπατριστεί από τη Γουχάν και παρέμεναν στην καραντίνα των 14 ημερών διαγνώστηκαν τελικά θετικοί στον ιό, ο ένας στον τρίτο εργαστηριακό έλεγχο και ο δεύτερος στον τρίτο. Τα πρώτα τεστ και των δύο είχαν βγει αρνητικά. Στην Ιαπωνία τα κρούσματα είναι πια 28.

Οι υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού – πρόκειται για ένα βρέφος ηλικίας τριών μηνών – με το σύνολο των ασθενών στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 15. Το παιδί πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τη γιαγιά του, η οποία επαληθεύτηκε ότι είναι φορέας του 2019-nCoV

Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το 33 επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της Νότιας Κορέας τον εντοπισμό του 28ου κρούσματος, μιας 30χρονης κατοίκου Κίνας, ενώ οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν τέσσερα πρόσωπα, ενοίκους πολυώροφου κτιρίου 35 διαμερισμάτων που εκκενώθηκε εσπευσμένα, με συμπτώματα του ιού. Οι ένοικοι των 23 από τα 35 νοικοκυριά εστάλησαν σε κέντρα καραντίνας.

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν εξάλλου τον εντοπισμό νέου κρούσματος στην Καλιφόρνια, του 13ου στη χώρα, ενός προσώπου σε καραντίνα σε στρατιωτική βάση μετά τον επαναπατρισμό του από την Γουχάν.

Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού ελέγχεται και στην Κύπρο. Αφορά γυναίκα, κινεζικής καταγωγής που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και είχε επισκεφθεί την Κίνα πριν από δύο εβδομάδες. Διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Κρουαζιερόπλοιο σε καραντίνα και στην Ταϊλάνδη

Μετά την Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη έθεσε σε καραντίνα στα ανοιχτά της Μπανγκόκ το κρουαζιερόπλοιο Westerdam της εταιρείας Holland America παρά το ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το ενδεχόμενο κάποιος από τους επιβαίνοντες να είναι φορέας του 2019-nCoV.

ΠΟΥ: Πολύ σοβαρή απειλή για τον κόσμο ο ιός – Νέο κρουαζιερόπλοιο σε καραντίνα (video)

Στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με το CNN ανέρχονται σε 135.

Μέχρις στιγμής 4.065 ασθενείς έχουν αναρρώσει και ήδη δόθηκαν τα πρώτα εξιτήρια και από το νεόδμητο νοσοκομείο της Γουχάν.

Ανά τον κόσμο η επιφυλακή είναι αυξημένη. Στις πύλες των διαφόρων χωρών εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας, ενώ γίνονται προσπάθειες, συχνά ευφάνταστες, για σωστή ενημέρωση του κοινού.

Όπως στην Times Square της Νέας Υόρκης όπου ένα ρομπότ προσφέρει πληροφορίες και λύνει τις απορίες των περαστικών για τον επικίνδυνο ιό.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε χθες ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού θα λήξει πιθανότατα τον Απρίλιο λόγω της ζέστης.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, CNN, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος