Εντατικολόγος του Ιπποκράτειου στο Πρώτο: Λυπηρό να αυξάνονται οι εμβολιασμοί για να πηγαίνουν για καφέ και όχι όταν μιλούσαμε για θανάτους (audio)

Τις απαιτήσεις στις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν οι γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στον καιρό της πανδημίας και συγκεκριμένα στο τέταρτο κύμα, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, περιέγραψε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» η παθολόγος-εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, η οποία εφαρμόζει τον μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό στα βαριά περιστατικά covid που νοσηλεύονται στις απλές πτέρυγες.

«Είναι λίγοι οι εντατικολόγοι που δουλεύουν σε αυτές τις πτέρυγες νοσηλείας περιστατικών covid και είναι ουσιαστικά αυτοί που εκπαίδευσαν, στην διάρκεια του δεύτερου κύματος, τους κοινούς παθολόγους στην χρήση τέτοιων μηχανημάτων που είναι τα high flow και τα biPAP, έτσι ώστε να αποφύγουμε τουλάχιστον το 50% των διασωληνώσεων. Πλέον, πολλοί παθολόγοι έχουν εκπαιδευτεί και στα κριτήρια διαλογής για την διασωλήνωση, γιατί δεν έχουμε κανέναν πνευμονολόγο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κυδώνα.

Σε ένα ποσοστό γύρω στο 85%, οι νοσηλευόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, σημείωσε, ενώ όσο αφορά στο κομμάτι των εμβολιασμένων που οδηγούνται στην εντατική, συνήθως είναι άνω των 70 ετών, οπότε δεδομένου ότι εμβολιάστηκαν περίπου τον Μάρτιο, έχει παρέλθει κατά πολύ το εξάμηνο από την δεύτερη δόση, ή μπορεί και να είναι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να χτίσουν τεχνητή ανοσία λόγω υποκείμενης ανοσοκαταστολής. Από την άλλη, σίγουρα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η απλή υπέρταση είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για σοβαρή νόσηση.

«Ο covid κάποιους τους πιάνει πολύ βαριά και πολύ ταχέως. Δεν είναι ένας ιός που αφορά μόνο το αναπνευστικό, αλλά είναι μια νόσος που προσβάλλει πολλά όργανα, πολλά συστήματα του οργανισμού και έτσι επιφέρει τον θάνατο, ενώ ένας άλλος άνθρωπος μπορεί να μην παθαίνει τίποτα. Έτσι εξηγείται ότι πολλές οικογένειες θερίζονται, γιατί φέρουν το ίδιο γονιδιακό υπόστρωμα» επεσήμανε η κ. Κυδώνα.

Είναι πολλά αυτά που ακούν από τους ανεμβολίαστους, οι νοσοκομειακοί γιατροί. «Τελικά, φοβούνται όλοι και είναι σκληρές αυτές οι στιγμές, γιατί οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν και μια ενοχή την οποία δεν μπορούν να παραδεχτούν, όχι μόνο για το τι έπαθαν οι ίδιοι αλλά και για το τι μπορεί να έπαθε η οικογένειά τους, γιατί έρχονται και μπαίνουν μέσα στο νοσοκομείο ολόκληρα σπίτια. Κάποιοι εκφράζονται ήπια, κάποιοι επιθετικά. Η ενοχή φέρνει και την άρνηση της πραγματικότητας και ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα προς εμάς. Είναι πρωτοφανές αυτό που ζούμε οι υγειονομικοί. Σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητούνται βασικές αρχές της επιστήμης μας» είπε η κ. Κυδώνα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Τα ΜΜΕ συνολικά στην χώρα είναι υπεύθυνα για το πώς ξέφυγε η κατάσταση, υπογράμμισε η κ. Κυδώνα, «γιατί δεν προβάλλουν σοβαρά πρόσωπα που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, αντίθετα προβάλλουν γελοίες προσωπικότητες».

«Όταν αποφάσισαν να το μαζέψουν, ήταν λίγο αργά. Όταν το κάθε ζευγάρι έξω από το σχολείο τσίριζε ότι δεν θα αφήσω το παιδί μου με μάσκα να πεθάνει από το χαμηλό οξυγόνο και όλοι οι δημοσιογράφοι έτρεχαν να τους πάρουν δήλωση, έκαναν τρομερή ζημιά, γιατί ανέδειξαν αυτές τις προσωπικότητες ως τους νέους σταρ αντίστασης» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τέλος, ότι υπάρχει σαφέστατα ατομική και κοινωνική ευθύνη. «Όταν μετά από τόσα κάποιος δρα αντικοινωνικά θα πρέπει και εσύ να σταθείς απέναντί του χωρίς να τον χαϊδεύεις. Είναι πολύ λυπηρό για εμάς να αυξάνονται οι εμβολιασμοί για να μπορούν να πάνε για καφέ και στα μπαρ, όταν δεν είχαν αυξηθεί τόσο καιρό που μιλούσαμε για ανθρώπους που πέθαιναν» κατέληξε η κ. Κυδώνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος