«Έντα Γκάμπλερ»: Το θεατρικό έργο του Ίψεν στο θέατρο Τ

Η «Έντα Γκάμπλερ» αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα του δραματουργού Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζεται στο θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη ως την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023.

Για την παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” η  Γλυκερία Καλαϊτζή που υπογράφει την απόδοση του κειμένου και τη σκηνοθεσία. Η ίδια τόνισε ότι αυτή η γυναίκα απασχολεί επί σειρά ετών και τους θεωρητικούς και τους ανθρώπους του θεάτρου.

Η Έντα είναι μια χειραφετημένη γυναίκα για την εποχή της, αλλά και μέχρι σήμερα αποτελεί μια ιδιαίτερη ηρωίδα που νομίζει ότι μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί μέσα στο γάμο της και ανακαλύπτει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Με την ηρωίδα αυτή, που κάποιοι την αποκάλεσαν “τρομαχτική” ταυτίζονται οι σύγχρονες γυναίκες και το να την υποδυθείς αποτελεί διαχρονικά πρόκληση για τις ηθοποιούς.

Η Έντα Γκάμπλερ παρατηρεί τον ανδροκρατούμενο και καθώς πρέπει κόσμο, χωρίς να μιλά σε όλη τη διάρκεια του έργου και στο τέλος αυτοκτονεί. Η σκηνοθέτιδα επισήμανε πως αυτή η ασυνήθιστη γυναίκα την απασχολεί από το 1988, την περίοδο κατά την οποία ανέβασε το έργο η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης και η ίδια ήταν βοηθός σκηνοθέτη.

Σχετική είδηση: «Έντα Γκάμπλερ» του Χένρικ Ίψεν στο Θέατρο Τ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος