Ένας τόπος γεμάτος μνήμες: Φυλακές Ωρωπού – 54 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου (video)

Ένας τόπος γεμάτος μνήμες: αυτή είναι η αίσθηση που καταλαμβάνει όποιον επισκέπτεται τις φυλακές του Ωρωπού, καθώς συμπληρώνονται 54 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21η Απριλίου.

«Εχει έρθει η στιγμή να πάρει τη θέση που του αξίζει. Να γίνει ένα σημείο αναφοράς που θα θυμίζει, θα διδάσκει και θα παραδειγματίζει τις επόμενες γενιές» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, όπως είδαμε στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις Έξι».

Πολλά τραγούδια γράφτηκαν στη φυλακή ή για αυτήν. Σε αυτή τη στενή σχέση με τη μουσική θα γραφόταν ακόμη ένα κεφάλαιο: το τραγούδι «Σε πότισα ροδόσταμο» που έπαιξε ο Μανώλης Χιώτης με το μπουζούκι του στον μόλο της Σκάλας Ωρωπού στις 29 Μαρτίου του 1970 για να φτάσουν οι νότες με τη βοήθεια του ούριου ανέμου στα αυτιά των κρατουμένων.

«Ο Χιώτης πέθανε το ίδιο βράδυ» υπενθυμίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χριστόφορος Κουτσούρης, γέννημα – θρέμμα του Ωρωπού.

Δραστήριο μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χριστόφορος Κουτσούρης ήταν από τους πρωτεργάτες στον αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η μνήμη του γυρίζει ακόμη πίσω όταν, ως παιδί, κρυφοκοίταξε μέσα από μια τρύπα της μάντρας μέσα στις φυλακές. «Τους είδα να παίζουν με αυτοσχέδιες ρακέτες τένις αλλά χωρίς μπαλάκι. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να μετράνε πόντους και το κοινό να πανηγυρίζει πότε για τον έναν παίκτη και πότε για τον άλλον» διηγείται.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΡΟΒΟΣ
Drone: ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΚΝΑΡΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος