Ένα υποβρύχιο γλυπτό δάσος στα νερά της Κύπρου, στην Αγία Νάπα (video & pics)

Στις 31 Ιουλίου εγκαινιάστηκε το νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), όπου οι επισκέπτες-κολυμβητές με μάσκα ή δύτες μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MUSAN (@musan_ayianapa)

Στο MUSAN κολυμπάς ανάμεσα στη φύση και την τέχνη. Η τέχνη εμπνέεται από τη φύση, αλλά μήπως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η τέχνη εμπνέει τη φύση;

Στο έργο του Jason deCaires Taylor, ενός από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art, εκδηλώνεται αυτή ακριβώς η συμβιωτική σχέση φύσης και τέχνης.

Η φύση ως καλλιτέχνης θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις στα έργα τέχνης του υποβρύχιου μουσείου, με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στο σημείο που θα τοποθετηθούν.

Ένα υποβρύχιο γλυπτό δάσος στα νερά της Κύπρου, στην Αγία Νάπα (video & pics)
Silent Evolution, Mexico

Το Υποβρύχιο Μουσείο τοποθετείται σε μια απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή της παραλίας «Περνέρα» της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο.

Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες, αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στο χώρο Jason deCaires Taylor, ο Βρετανός γλύπτης που σχεδίασε επίσης και το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής, το Molinere Underwater Sculpture Park στη Γρενάδα, που μπήκε στη λίστα με τα 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic.

Δείτε στο βίντεο πλάνα από τα υποβρύχια έργα του σε Μεξικό, Γρενάδα, Νορβηγία, Μαλδίβεw, Μπαχάμες, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτης, marine conservationist, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο που θα τοποθετηθούν και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή.

Όπως έγραψε ο κριτικός τέχνης, δρ. David De Russo, τα έργα του Taylor είναι μια ζωντανή, εξελικτική έκθεση που αλλάζει, αναπτύσσεται και δημιουργεί νέα ζωή. Είναι έργα που προσφέρουν ελπίδα και ταυτόχρονα αφύπνιση για το περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, μεγάλη τιμή και χαρά για την Κύπρο που θα φιλοξενήσει από φέτος τον Ιούλιο στα νερά της ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης, με τόσο ουσιαστικά και καίρια μηνύματα.

Το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που τέθηκε από την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό της Κύπρου για αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών κατά 66% (ή 300.000 επισκέπτες) μέχρι το 2030. Ενδεικτικά, σύμφωνα με Ολλανδικό Οργανισμό Επιχειρήσεων -Netherlands Enterprise Agency- υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου έξι (6) εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες στην Ευρώπη, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο περίπου αποτελείται από ενεργούς δύτες, οι οποίοι συνήθως πραγματοποιούν ένα (1) ταξίδι κάθε χρόνο διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) ημερών.

Το έργο θα εγκαινιαστεί στις 31 Ιουλίου 2021, παρουσία και του καλλιτέχνη. Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν, επίσης, εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, ώστε να δουν το έργο και να γνωρίσουν τόσο την Αγία Νάπα και γενικότερα την Κύπρο. Το μουσείο είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας του Δήμου Αγίας Νάπας και του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.


Πηγή: MUSAN Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος