Ένα «Ελεύθερο ζευγάρι» σπάει την … καραντίνα κι έρχεται διαδικτυακά στο Κ.Θ.Β.Ε.

Το «Ελεύθερο ζευγάρι», του Ιταλού νομπελίστα συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ντάριο Φο και της συζύγου του -επίσης ηθοποιού- Φράνκα Ράμε, μια δεικτική κωμωδία για ένα ζευγάρι που πειραματίζεται με τα όρια της σχέσης του, κάνει πρεμιέρα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Σάββατο 27 Μαρτίου στο ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.
Πρόκειται για ένα έργο που πραγματεύεται τη σχέση, το γάμο, τον έρωτα, την πίστη και την απιστία, τα αδιέξοδα, τις αλήθειες και τα ψέματα. Ο ίδιος ο Ντάριο Φο στο αυτοβιογραφικό του πόνημα με τίτλο «Ο κόσμος μου» σημείωνε: «Σε όλη μου τη ζωή, δεν έγραψα τίποτε με μόνο σκοπό τη διασκέδαση, πάντα επεδίωκα να συμπεριλάβω στα κείμενά μου τις ρωγμές εκείνες, που θα ήταν σε θέση να ταρακουνήσουν τις βεβαιότητες, να αμφισβητήσουν παγιωμένες απόψεις, να προκαλέσουν θυμό, να ανοίξουν λιγάκι το μυαλό του κόσμου. Όλα τα υπόλοιπα, η ομορφιά για την ομορφιά, η τέχνη για την τέχνη, δεν μ’ ενδιαφέρουν».
Όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας «μπορεί να έχουν περάσει είκοσι-τριάντα χρόνια από τότε που ο Ντάριο Φο κι η Φράνκα Ράμε, δημιούργησαν το «Ελεύθερο ζευγάρι», όμως η γλώσσα τους είναι τόσο σύγχρονη. Οι άνθρωποι και σήμερα και πάντα συζητάμε στις σχέσεις μας, θέτουμε όρια, τα αναιρούμε, συγκρουόμαστε, βρίσκουμε και χάνουμε εαυτούς και… αλλήλους. Δικός μου άξονας πάνω στον οποίο κινούμαι στην παράσταση είναι να κάνω αυτό που λέει ο συγγραφέας. Χωρίς παρεμβάσεις στη φιλοσοφία του έργου».
Η παράσταση θα είναι δωρεάν διαθέσιμη απ’ την ιστοσελίδα και τα podcast του ΚΘΒΕ, καθώς κινηματογραφήθηκε «για να φθάσει στο κοινό που σήμερα παρά ποτέ θέλει την Τέχνη για σύντροφό του…και μάλιστα την θέλει ελεύθερη», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός. Τον σχεδιασμό ήχου υπογράφει ο Χρήστος Γούσιος, τη μουσική το σύνολο The Prefabricated Quartet, βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Στέφανος Πίττας και β’ βοηθός σκηνοθέτη η Μυρσίνη Καρματζόγλου. Την οργάνωση της παραγωγής έχει η Ειρήνη Χατζηκυριακίδου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Λίλα Βλαχοπούλου (γυναίκα), Γιάννης Σαμψαλάκης (άνδρας) και Στέφανος Πίττας (καθηγητής).
Η παράσταση θα προβληθεί δωρεάν το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 17:00  και θα είναι διαθέσιμη και όλη την Κυριακή 28/3 από το κανάλι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο vimeo: https://vimeo.com/showcase/free και από την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού https://www.ntng.gr/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος